Portal TFL

STA novice / Odbor DZ predlaga izvedbo referenduma o preferenčnem glasu 9. junija

petek, 19.4.2024

Ljubljana, 19. aprila (STA) - Odbor DZ za notranje zadeve je danes za obravnavo na seji DZ pripravil predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu za volitve poslank in poslancev v DZ. Podprlo ga je sedem poslancev, proti jih je bilo šest. Po predlogu bo referendum hkrati z evropskimi volitvami 9. junija.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca?". Obravnavani predlog odloka so vložili poslanci Svobode.

V opozicijski NSi in v koalicijski SD so predlagali spremembo, po kateri bi bil referendum 24. novembra. Takrat je namreč že načrtovan tudi referendum o drugem bloku krške nuklearke, je pojasnil Jernej Vrtovec iz NSi. "Do jeseni bodo državljanke in državljani imeli dovolj informacij, da se seznanijo, kam pes taco moli," pa je pojasnil Damijan Zrim iz SD.

V opozicijski SDS so se strinjali z NSi in SD. "Imejmo te referendume, vendar tako, da lahko ločimo dve resni tematiki, eno so namreč vprašanja, ki se tičejo referendumov, drugo pa je vprašanje, v katero smer bo šla EU," meni Žan Mahnič iz SDS.

A ne glede na izražena stališča dopolnilo ni dobilo potrebne podpore.

Predsednica odbora Tereza Novak iz Svobode je medtem podprla datum, ki so ga izbrali v poslanski skupini Svoboda, torej hkrati z junijskimi evropskimi volitvami. "Če lahko neke posvete z ljudmi naredimo prej in izkoristimo za to dejstvo, da bodo že sicer prišli na volitve, potem je smiselno, da to naredimo kmalu," je ocenila.

Tak predlog je na koncu dobil podporo sedmih članov odbora, šest jih je bilo proti.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window