Navigacija
Portal TFL

TFL Glasnik - številka 33, leto 2020, 24.11.2020

Arhiv starejših številk

TFL Glasnik je brezplačni e-tednik s strokovnimi članki z davčnega, računovodsko-finančnega in pravnega področja ter intervjuji s priznanimi slovenskimi strokovnjaki in podjetniki.

Strokovna revija
Tax-Fin-Lex
2350-5753
Zlata Tavčar
odv. Vesna Cukrov
dr. Rok Čeferin
dr. Miha Juhart
asist. Boštjan Koritnik
dr. Nataša Pirc Musar
odv. Andrej Razdrih
dr. Grega Strban
dr. Metka Tekavčič
dr. Miha Šepec

Želite dostop do člankov TFL Glasnika?

Brezplačna registracija
Toni Perić in STA

KOLUMNA

Toni Perić in STA

Poslovna forenzika 2020: Ničelna toleranca do goljufanja

Kot je ocenil Branko Mayr z Visoke šole za računovodstvo in finance, je največja težava na področju goljufij v poslovnem svetu pomanjkljiva kakovost preiskav. V njih je po njegovem mnenju preveč halo efekta. »Izboljšajmo kakovost preiskav. Ko organ pregona naredi napako, je ni več mogoče popraviti,« je opozoril. Mayr je pozval k imenovanju odgovornih posameznikov na položaje, kjer se sprejemajo odločitve. »Želim si odločevalce in ne birokratov. Debirokratizacija je tudi prvi pogoj za boj s kriminalom,« je dejal.

Vlado Balažic

TEMA TEDNA

Vlado Balažic

Recenzija knjige: Obligacije (splošni del) - Komentar splošnega dela Obligacijskega zakonika

Nedavno je izšla knjiga z novim komentarjem splošnega dela Obligacijskega zakonika avtorjev dr. Nine Plavšak, dr. Mihe Juharta in dr. Renata Vrenčurja. Kot je že v uvodu knjige napisala urednica dr. Nina Plavšak, je bil pristop h komentiranju zakona drugačen od običajnih komentarjev.

Marko Frantar in Maks David Osojnik

ČLANKI

Marko Frantar in Maks David Osojnik

Trendi v (družbeni) odgovornosti podjetij: Na vidiku obvezen skrbni pregled za podjetja

Na ravni Evropske unije v zadnjem času poteka razprava o uvedbi obveznega skrbnega pregleda, ki bi ga bili tržni udeleženci dolžni izvajati v povezavi z določenimi kategorijami tveganj. Razmislek poganja spoznanje o različnih in neredko negativnih vplivih globalizacije na področjih človekovih pravic in varstva okolja. Pri tem se vse bolj uveljavlja stališče, da bi udeleženci na trgu morali nositi (večji) del odgovornosti pri zaznavanju in preprečevanju tovrstnih tveganj.

dr. Vasilka Sancin

ČLANKI

dr. Vasilka Sancin

Ukrepi za zajezitev pandemije COVID-19 in zaščita pravic tujih investitorjev

Leto 2020 bo zagotovo ostalo v spominu kot leto, ko se je ves svet soočal s pandemijo COVID-19. Državni ukrepi, sprejeti z namenom zajezitve širjenja virusa, lahko neposredno ali posredno posegajo v tuje investicije. Države imajo sicer ves čas, tudi v času izrednih razmer, pravico urejanja, a če pri tem po mnenju tujih investitorjev pride do posega v njihove pravice, ti od države pogosto zahtevajo ustrezne reparacije. Zato morajo pri presoji o sprejemu najprimernejših ukrepov razmišljati ne le o varstvu človekovih pravic posameznikov in vplivih na gospodarstvo na splošno, temveč morajo razmisliti tudi o morebitnih posledicah za mednarodnopravno zaščitene tuje investicije.

Saša Bašin

ČLANKI

Saša Bašin

Obvladovanje tveganja ugleda notranjerevizijske službe v praksi – izzivi in priložnosti

V članku so predstavljena teoretična izhodišča obvladovanja tveganja ugleda notranje revizije, ki so razširjena in dopolnjena tudi s primeri iz prakse. Poleg elementov tveganja ugleda, ki izhajajo iz notranjerevizijskih poslov, prispevek izpostavlja še nekatere druge vidike oz. situacije, vedenja in dejanja, ki lahko negativno vplivajo na uspešnost obvladovanja tveganja ugleda notranje revizije. Poudarjena je nujnost zavedanja vsakega notranjega revizorja, da v prvi vrsti sam nosi odgovornost za pozitiven prispevek k obvladovanju tveganja ugleda notranje revizije oz. notranjerevizijske stroke.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window