Navigacija
Portal TFL

TFL Glasnik - številka 4, leto 2021, 26.1.2021

Arhiv starejših številk

TFL Glasnik je brezplačni e-tednik s strokovnimi članki z davčnega, računovodsko-finančnega in pravnega področja ter intervjuji s priznanimi slovenskimi strokovnjaki in podjetniki.

Strokovna revija
Tax-Fin-Lex
2350-5753
Zlata Tavčar
odv. Vesna Cukrov
dr. Rok Čeferin
dr. Miha Juhart
asist. Boštjan Koritnik
dr. Nataša Pirc Musar
odv. Andrej Razdrih
dr. Grega Strban
dr. Metka Tekavčič
dr. Miha Šepec

Želite dostop do člankov TFL Glasnika?

Brezplačna registracija
Zlata Tavčar

KOLUMNA

Zlata Tavčar

Luč bo vedno, dokler bomo dovolj pogumni, da jo vidimo

Tako je dejala 22-letna pesnica Amanda Gorman v svojem zdaj že znamenitem nastopu ob inavguraciji ameriškega predsednika. Sporočilo, ki bi si ga morali zapisati v srce vsi. A ne le v srce, tudi v dejanja.

Suzana Cvikl

TEMA TEDNA

Suzana Cvikl

Davčna olajšava za VDČ

Olajšava za vzdrževane družinske člane je omogočena zaradi povečanih stroškov, ki jih imamo zaradi dolžnosti vzdrževanja družinskih članov. V tem času je aktualna tema uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane (VDČ), Zakon o dohodnini (ZDoh-2) jo imenuje posebna olajšava. Dotaknila se bom tudi tistih odpisanih olajšav v okviru dohodnine, ki so bile pri ljudeh dobro sprejete, saj so jim prav tako zniževale letno davčno osnovo (LDO) in jih spodbujale pri določenih aktivnostih.

Jure Bergant in dr. Damjan Korošec

ČLANKI

Jure Bergant in dr. Damjan Korošec

Dopustnost sodelovanja pri samomoru – spremembe nemškega kazenskopravnega pogleda

Pravica do življenja zaradi njene politične, etične in moralne razsežnosti pogosto seže tudi zunaj prava ter odpira najširše možne razprave o upravičenosti končanja človekovega življenja. Čeprav se zdi, da svet v luči največje javnozdravstvene krize naše generacije trenutno pretresajo predvsem vprašanja, kako življenja ohranjati in podaljševati, posebej z vidika kazenskega prava pa v tej luči instituti izključevanja biti kaznivega dejanja po merilih triaže, izključevanja protipravnosti po merilih upravičljive kolizije dolžnosti in upravičenosti ali opravičenosti drugih ravnanj v stiski, pa je ravno epidemija opozorila na vselej aktualna najširša kulturna in filozofska vprašanja meja pravice do življenja.

Rok Dacar

ČLANKI

Rok Dacar

Ozadje enakomernega zastopanja žensk in moških na političnih funkcijah in odnos političnih strank do problema podzastopanosti žensk na županskih funkcijah

Preden obravnavo take teme, kot je podzastopanost žensk na županskih funkcijah, je treba za dobro razumevanje problema pojasniti pomen besed enakost in enakopravnost. Na prvi pogled se zdi, da sta njuna vsebina in doseg jasna. Pa vendar ni tako. Pogosto se zgodi, da ju istovetimo. Čeprav sta medsebojno povezani, je to napačno, ker vendar nosita drugačna pomena. Enakost (v primeru te raziskave spolov) je sestavljena iz dveh komponent – formalne (de iure) in materialne (de facto). Prva je pravno formalna enakost, druga pa enakost, ki se nanaša na dejanske situacije v razmerju med spoloma in zadeva realne okoliščine. Šele, ko je dosežena slednja, lahko govorimo o resnično enakem položaju moških in žensk. Pojma enakosti spolov pa ne smemo enačiti z istostjo, kajti ne temelji na zanikanju razlik med spoloma, temveč na njihovem priznavanju in harmoničnem dopolnjevanju.

mag. Brigita Franc

ČLANKI

mag. Brigita Franc

Posledice v zvezi z DDV-jem za upnike in dolžnika v prisilni poravnavi po ZFPPIPP-ju

V prispevku so obravnavane posledice pri DDV-ju, ki nastanejo zaradi dokončnega prenehanja terjatve upnika oz. obveznosti dolžnika v prisilni poravnavi, vodeni po pravilih iz ZFPPIPP-ja. Analiziramo pravno razlago 39. in 68. člena ZDDV-1 po sodni praksi SEU-ja in Vrhovnega sodišča. Prispevek odgovarja na vprašanje, ali terjatev upnika oz. obveznost dolžnika v postopku prisilne poravnave v neplačanem delu dokončno preneha ali postane neizterljiva ter ali obstaja vzročno-posledično razmerje med pravico upnika do popravka obračunanega DDV-ja in obveznostjo dolžnika do popravka vstopnega DDV-ja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window