Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 20.1.2022

Ljubljana, 20. januarja (STA) - Vlada je za tri mesece podaljšala regulacijo cen kurilnega olja, ki je v veljavi od novembra lani. Sprejela je predlog novele zakona o kmetijstvu, s katero se zakonodaja prilagaja izvajanju novega strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027. Za direktorja javnega zavoda Triglavski narodni park je imenovala Tita Potočnika.

Vlada je ob vnovični rasti cene kurilnega olja izdala novo uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, s katero je marža distributerjev omejena na največ šest centov na liter kurilnega olja. Tako omejena marža je v veljavi od novembra lani, ko se je vlada prvič po letu 2016 odločila za omejitev.

Ministrski zbor je določil besedilo predloga novele zakona o kmetijstvu. Spremembe prinašajo med drugim splošne prilagoditve za izvajanje novega strateškega načrta skupne kmetijske politike EU 2023-2027, novo definicijo nosilca kmetije in kmetijskega gospodarstva ter ukrepe za prilagajanje in blaženje podnebnih sprememb v kmetijstvu.

Vlada je izdala odločbo o imenovanju Tita Potočnika za direktorja javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP). Potočnik bo štiriletni mandat nastopil 27. januarja, na mestu direktorja pa bo nasledil Janeza Rakarja. V nevladnem sektorju in medijih so sicer pojavili očitki, da Potočnik glede na dosedanjo poklicno pot ni primeren za vodenje zavoda, ki upravlja z edinim narodnim parkom v državi.

Tea Hrvoja Oršaniča je vnovič imenovala za direktorja Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN), in sicer do do 21. januarja 2026, z možnostjo ponovnega imenovanja. Oršanič zavod vodi od januarja 2018.

Z mesta nacionalne koordinatorke za strategijo EU za Podonavsko regijo, strategijo EU za Jadransko-jonsko regijo in strategijo EU za Alpsko regijo je vlada razrešila Andrejo Jerina in na funkcije imenovala Petro Česen Čatar.

Na mesto svetovalca izvršnega direktorja v konstituenčni pisarni Medameriške razvojne banke za obdobje od 1. marca 2022 do 30. junija 2023 je medtem imenovala Marka Poljanca, obenem pa je direktorja Uprave RS za pomorstvo Jadrana Klinca imenovala za predstavnika Slovenije v upravnem odboru Evropske agencije za pomorsko varnost za obdobje štirih let.

Vlada ne podpira predloga zakona o začasnih ukrepih za preprečevanje energetske revščine, ki so ga v parlamentarni postopek vložile poslanske skupine SD, LMŠ, Levica in SAB in predvideva uvedbo energetskega dobropisa oz. vavčerja v višini 150 evrov za socialno ogrožene. Vlada se z namenom predloga zakona, ki naslavlja stisko ranljivih in materialno ogroženih oseb zaradi podražitev energentov, strinja. A ker so se na področju energetike odprla tudi druga vprašanja, ki vplivajo na višino cen energentov, vlada pripravlja poseben predlog zakona, ki bo po njenih navedbah v celoti odgovoril na razmere in potrebe državljanov.

Vlada je sklenila, da se namensko premoženje in kapital Stanovanjskega sklada RS povečata s stvarnim prevzemom dodatnega namenskega premoženja v višini nekaj nad 3,4 milijona evrov. Sredstva so zagotovljena iz vplačanih, a nevrnjenih depozitov za odlog prisilnih izvršb odstranitve nelegalno zgrajenih objektov. Skladno z gradbenim zakonom namreč po preteku roka za vračilo vplačanih depozitov ta sredstva postanejo dohodek sklada in so namenjena gradnji neprofitnih stanovanj.

Ministrski zbor se je seznanil, da namerava Slovenija pristopiti k pismu podpore pobudi Evropske komisije o ustanovitvi partnerstva EU za majhne modularne jedrske reaktorje. Ti že nekaj let vzbujajo zanimanje, saj vse več držav razmišlja o uporabi te tehnologije za proizvodnjo elektrike ter s tem za doseganje energetskih in podnebnih ciljev. V pismu podpore podpisnice izpostavljajo potrebo po sodelovanju na evropski ravni, saj bi lahko v nasprotnem primeru Evropa zaostala za drugimi, ki že veliko vlagajo v to tehnologijo.

Vlada je sprejela posodobljen akcijski program za alternativna goriva v prometu za 2022 in 2023. Program zajema 19 ukrepov in je razdeljen na tri sklope: vozila in infrastruktura za alternativna goriva, normativne ureditve ter raziskovalni projekti, študije in drugi komplementarni ukrepi. Program je bil po vladnih navedbah prenovljen tako, da je bolj pregleden in vsebuje ukrepe, kot izhajajo iz načrtov in programov organov državne uprave ter so del proračuna za 2022 in 2023. Med ukrepi za uresničitev ciljev na področju uporabe alternativnih goriv v prometu so predvidene tri glavne skupine: elektromobilnost, uporabo plina (ogljikovodiki) ter uporabo vodika in tehnologij gorivnih celic.

Vlada se je seznanila tudi s poročilom o izvajanju akcijskega programa za alternativna goriva v letu 2020. Skupaj je bilo predlani za ukrepe spodbujanja uporabe alternativnih goriv v prometu porabljenih skoraj 14,9 milijona evrov javnih sredstev. Vsa se nanašajo na ukrepe za spodbujanje elektromobilnosti. Za spodbujanje uporabe plina ter gorivnih celic in vodika ni bilo izplačanih sredstev.

Vlada je sprejela poročilo o izvajanju nacionalnega programa graditve avtocest za 2020. Predlani je Dars v imenu in za račun države izvedel za nekaj več kot 13,8 milijona evrov investicij, v lastnem imenu in za lasten račun pa za skoraj 118,9 milijona evrov.

Na današnji seji vlade so bili sprejeti tudi trije podzakonski akti na kmetijskem področju. Gre za uredbo o uporabi oljčnih tropin in rastlinske vode za gnojenje in spremembe uredb o izvajanju podpornega programa v vinskem sektorju in o ukrepih kmetijske strukturne politike in kmetijske politike razvoja podeželja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window