Navigacija
Portal TFL

STA novice / ZSSS ob dnevu žensk opozarja na nasilje in nadlegovanje pri delu

ponedeljek, 8.3.2021

Ljubljana, 08. marca (STA) - ZSSS se je pridružila kampanji Evropske konfederacije sindikatov (ETUC), ki ob mednarodnem dnevu žensk 8. marcu poziva države k ratifikaciji konvencije Mednarodne organizacije dela (ILO) št. 190 o odpravi nasilja in nadlegovanja v svetu dela. Konvencija predvideva ukrepe za odpravo nasilja in nadlegovanja ter za zaščito žrtev.

Kot so danes sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), se tveganje za nasilje in nadlegovanje v kriznih časih poveča, na to opominja tudi izbruh pandemije covid-19.

"V času ukrepov, uvedenih za zajezitev širjenje koronavirusa, se je povečalo nasilje v družini in v partnerskih odnosih ter na delovnih mestih. Še zlasti se je povečalo število napadov na delavke in delavce, ki delajo v prvih bojnih vrstah, kot so zdravstveni delavci in oskrbovalci, prevozniki, čistilci in zaposleni v trgovinah, med njimi je veliko žensk," so opozorili.

Navedli so podatke Agencije EU za temeljne pravice iz leta 2012, da je 11 odstotkov žensk v EU doživelo spolno ali/in fizično nasilje na delovnem mestu, 16 odstotkov žensk pa je poročalo, da so najbolj resno nasilje, ki ga ni povzročil partner, doživele v službi.

Raziskava, ki jo je v začetku leta 2021 med sindikalnimi voditeljicami v 21 evropskih državah izvedel ETUC, je pokazala, da delodajalci, zakonodajalci in izvršilni organi ne naredijo dovolj za odpravljanje nasilja in nadlegovanja na delovnem mestu.

V raziskavi je 16 odstotkov vprašanih menilo, da so delodajalci posodobili protokole za obravnavanje nasilja na delovnem mestu s prepoznavanjem in obravnavanjem spletnega nadlegovanja povezanega z delom na domu, 23 odstotkov pa jih je ocenilo, da delodajalci naredijo dovolj za boj proti nasilju in nadlegovanju vključno z naslavljanjem spletnega nadlegovanja. 16 odstotkov jih je menilo, da nacionalna zakonodaja zagotavlja dovolj močen okvir za spopadanje z nasiljem in nadlegovanje na delovnem mestu, vključno s spletnim nadlegovanjem, 17 odstotkov pa jih je odgovorilo, da se nacionalni zakoni za preprečevanje nasilja in nadlegovanja na delovnem mestu, vključno s spletnim nadlegovanjem učinkovito izvajajo v praksi.

V ZSSS pravijo, da so ministrstvo za delo in vlado večkrat pozvali, naj nemudoma začne s postopkom ratifikacije konvencije ILO št. 190 o odpravi nasilja in nadlegovanja v svetu dela, ki bo letos začela veljati. S tem bi se Slovenija pridružila prvim evropskim državam, ki so že ratificirale konvencijo (prva jo je Italija) oz. so začele postopek ratifikacije in dale "jasen signal, da sta nasilje in nadlegovanje v sferi dela nesprejemljiva".

"Gre za prvi mednarodni delovni standard, ki obravnava nasilje in nadlegovanje v svetu dela ter predvideva učinkovite ukrepe za njuno odpravo in zaščito žrtev," so povedali v ZSSS ter dodali, da so se države in delodajalci, ki so poleg sindikatov članice ILO, strinjale z vsebino konvencije in se zavezale, da bodo izboljšale nacionalne zakone, storitve ter postopke za preprečevanje in odpravljanje nasilja in nadlegovanja v svetu dela.

Konvencija države in delodajalce zavezuje tudi k ublažitvi vpliva nasilja v družini, tudi kadar je delovno mesto dom zaposlenega, spodbuja ukrepe, kot so dopust za žrtve, začasna zaščita pred odpuščanjem ter druge oblike podpore žrtvam nasilja v družini na delovnem mestu. Nadlegovanje se vse bolj seli tudi na splet. Trend dela na domu se nadaljuje in s tem povečano tveganje za nasilje ostaja realnost, opozarjajo.

"Nasilje in nadlegovanje na delovnem mestu je za mnoge ženske nesprejemljiva resničnost. Jasno je, da politike, postopki in preventivni ukrepi delodajalcev ne sledijo realnosti, ki jo prinaša covid-19. Pandemija je ustvarila dodatne grožnje ženskam na delovnih mestih ne glede na to, ali gre pri tem za nasilje strank oz. uporabnikov, ki ne želijo upoštevati varnostnih pravil za zajezitev covid-19, nove oblike spletnega nadlegovanja ali povečanje nasilja v družini pri delu na domu," je opozorila namestnica generalnega sekretarja ETUC Ester Lynch.

Delavke se po njenih besedah bojijo spregovoriti, saj se sedaj vsi bojijo za svoje delo. "Po covid-19 želimo zgraditi boljšo novo normalnost. Delovna mesta brez nasilja in nadlegovanja bi morala biti del te enačbe," poudarja Lyncheva in dodaja, da so vlade dolžne ratificirati konvencijo ILO št. 190 in s tem ženskam zagotoviti učinkovitejšo zaščito pred nasiljem in nadlegovanjem ne glede na to, kje delajo, na delovnem mestu ali doma.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window