Navigacija
Portal TFL

STA novice / Prelesnikova med obiskom Pahorja opozorila na neusklajenost zakonodaje z uredbo EU o varstvu osebnih podatkov

četrtek, 17.10.2019

Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes kot prvi predsednik republike obiskal sedež Informacijskega pooblaščenca. Ob tem je informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik opozorila, da Slovenija zakona o varstvu osebnih podatkov še vedno ni uskladila s splošno uredbo EU o varstvu osebnih podatkov. Pahor je podprl njena prizadevanja, da se to zgodi.

Prelesnikova je tudi opozorila, da neusklajenost zakona o varstvu osebnih podatkov s splošno uredbo EU vpliva na uspešno delo Informacijskega pooblaščenca, Pahor pa je podprl njena prizadevanja, da pristojno ministrstvo čim prej pripravi potrebne spremembe zakonodaje, so sporočili iz urada predsednika republike.

Informacijska pooblaščenka je sicer Pahorju predstavila obe področji njihovega delovanja - varstvo osebnih podatkov in dostop do informacij javnega značaja. Ocenila je, da dosedanje delovanje in zaupanje javnosti v njihovo delo opravičuje poslanstvo Informacijskega pooblaščenca. Na to med drugim kaže tudi dejstvo, da na obeh področjih delovanja število prijav ves čas raste, so sporočili.

Pahor je na drugi strani izpostavil pomembnost čim večje preglednosti vseh postopkov, ki so v njegovi pristojnosti, predvsem pri predlaganju nosilcev najvišjih državnih funkcij. Izrazil je trdno prepričanje, da je interes javnosti, da je seznanjena s kandidaturami in postopki, pomembnejši od morebitnega varovanja osebnih podatkov posameznih kandidatov, so še zapisali.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window