Portal TFL

STA novice / Po oceni ministrstva nabor bistvenih nalog upravnih enot ustrezen (dopolnjeno)

sreda, 15.5.2024

Ljubljana, 15. maja (STA) - V Sindikatu državnih organov Slovenije so ob zaostritvi stavke na 34 upravnih enotah, kjer bodo odslej stavkali do izpolnitve zahtev, kritični do razširjenega nabora bistvenih nalog, ki so ga načelnikom posredovali z ministrstva za javno upravo. Na ministrstvu medtem ocenjujejo, da je nabor bistvenih nalog sorazmeren, razumen in ustrezen.

V sindikatu izpostavljajo, da bi morali sezam nujnih nalog, ki jih morajo zaposleni opravljati tudi med stavko, izdati načelniki upravnih enot, a so ti zgolj prepisali seznam, ki so ga 10. maja prejeli z ministrstva za javno upravo. Ta seznam pa zahteva opravljanje praktično vseh nalog, je v torek v izjavi za STA ugotavljal predsednik sindikata Frančišek Verk in napovedal uporabo vseh pravnih sredstev, da obranijo pravico do stavke.

Kot je na današnji novinarski konferenci opozoril pravni zastopnik sindikata Klemen Golob, je namreč odreditev nalog, ki jih načelniki oz. načelnice "določajo pod pritiskom in navodilom ministrstva za javno upravo oz. vlade", nezakonita in za to ni pravne podlage. Za upravne enote - v nasprotju z nekaterimi drugimi - po njegovih besedah ne obstaja področni zakon, ki bi na kakršenkoli način določal, da se lahko ustavna pravica do stavke omeji oz. da se določi način izvrševanja te stavke.

Na ministrstvu za javno upravo pritrjujejo, da splošni akt, s katerim se odrejajo bistvene naloge, sprejme predstojnik državnega organa, v tem primeru vsak posamezni načelnik oz. načelnica. Ministrstvo za javno upravo pa je glede bistvenih nalog oz. razširitve tega seznama izvedlo zgolj koordinacijo z vsemi pristojnimi resorji.

Pri tem pa na ministrstvu ocenjujejo, da je v tem trenutku "nabor bistvenih nalog sorazmeren, razumen in ustrezen ter določen v skladu z objektivnim kriterijem določanja". Ministrstvo pa ne nasprotuje preverjanju zakonitosti seznama bistvenih nalog oz. preverjanju zakonitosti posamičnih odreditev bistvenih nalog s strani načelnic in načelnikov upravnih enot.

Upravne enote sicer po navedbah ministrstva izvajajo okoli 400 upravnih nalog, od tega je upravnih postopkov z različnih upravnih področij dela okoli 270, drugih upravnih nalog pa okoli 130.

Nabor bistvenih nalog, kot tudi seznam, iz katerega je razvidno, na katerih upravnih enotah poteka stavka, ministrstvo objavlja na spletnih strani. Oba sta dosegljiva na sta.si/qxdxCp.

Minister za javno upravo Franc Props je sicer v torek, dan pred zaostritvijo stavke, dejal, da je stavka legitimna pravica. Prepričan je, da bodo načelniki z zaposlenimi poskrbeli za vse storitve, ki jih državljani potrebujejo tudi v času stavke.

Minister je ponovil, da potekajo pogajanja z vsemi sindikati javnega sektorja, v katere so vključeni tudi sindikalni predstavniki zaposlenih na upravnih enotah. Računa, da bodo ta pogajanja do začetka poletja pripeljali do točke, ko bodo lahko rekli, da so večino stvari ustrezno dogovorili. A je Props pri tem opozoril, da to ni odvisno le od vladne strani, ki ima za odpravo plačnih nesorazmerij in dvig plač na mizi 1,3 milijarde evrov, ampak tudi od sindikalne strani. Sindikate upravnih enot pa znova vabijo na pogajanja v prihodnjem tednu.

Premier Robert Golob je ob robu obiska v Murski Soboti dejal, da razume stisko nekaterih zaposlenih, tudi na upravnih enotah. "Pa vendar ne moremo doseči dogovora, dokler ni dogovora z vsemi, ker bi sicer potem neka druga skupina ta dogovor izpodbijala," je ocenil premier. Po njegovih besedah pogajanja potekajo celovito v okviru plačne reforme in tudi sestanek z njim tega ne bi spremenil.

Glede omenjenega seznama nalog je Props pojasnil, da je ministrstvo načelnikom upravnih enot "samo posredovalo naloge, ki so jih posamezna resorna ministrstva določila kot nujne". Prepričan pa je, "da bodo te naloge, če bo treba, tudi dopolnili in zagotovili delo, ki bo ustrezno, da bodo državljani dobili tisto, kar od države morajo dobiti".

Minister je pojasnil tudi, da zaposleni v skladu z zakonom o stavki dobijo plačilo za čas stavke v primeru, če se s stavko uveljavljajo pravice zaradi kršitve dogovorov. Stavka na upravnih enotah pa po njegovih besedah temu ni namenjena, ampak je njen namen doseči povišanje plač. Tisti, ki stavkajo, in ne opravljajo dela, po njegovih besedah nimajo podlage za plačilo. Pregled nad tem, kdo dela in kdo stavka, pa morajo imeti načelniki, saj so oni tisti, ki organizirajo delo, je še izpostavil minister.

Zaposleni na upravnih enotah zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in tudi povečanje kadrovskega načrta na določenih upravnih enotah. V pogajanjih z vladno stranjo pa se je izoblikovala še zahteva o 300 evrih bruto dodatka vsem zaposlenim do konca pogajanj o prenovi plačnega sistema.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window