Portal TFL

STA novice / Vlada pred poseganjem v urejanje statusa izbrisanih čaka na presojo ustavnega sodišča

četrtek, 29.2.2024

Ljubljana, 29. februarja (STA) - Vlada je v odgovoru predsednici republike Nataši Pirc Musar, ki je oktobra vladi posredovala predlog spremembe zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v RS, zapisala, da nekatere določbe veljavnega zakona trenutno presoja ustavno sodišče. Pred poseganjem vanj bodo zato počakali na njihovo odločitev.

Vlada je na današnji seji sprejela odgovor na predlog Pirc Musar za ureditev pravnega statusa izbrisanih iz registra stalnega prebivalstva, so sporočili po seji. Predsednica je namreč na vlado in predsednika vlade Roberta Goloba naslovila poziv za popravo kršitev človekovih pravic in odpravo posledic, ki jih je osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva, povzročil izbris.

V odgovoru so zapisali, da se zavedajo, da gre v primeru izbrisa oseb iz registra stalnega prebivalstva za kompleksno in občutljivo tematiko, ki je poleg izgube statusa osebe s prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, nedvomno vplivala na vrsto pravic, povezanih s tem statusom. Zato je država konec devetdesetih let začela urejati status izbrisanih, kasneje pa tudi spremenila normativne podlage za pravično povračilo nastale škode.

Sprejeta in uveljavljena sta bila zakon o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v RS in zakon o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva. Ustavno sodišče je v preteklem obdobju presojalo ustavno skladnost več določb obeh zakonov in pri tem tudi ugotovilo ustavno neskladnost nekaterih določb. Neskladnost je bila z noveliranjem zakonov odpravljena, so pojasnili.

Nekatere določbe teh zakonov, ki po vsebini sovpadajo s predlogi sprememb in dopolnitev predpisa, ki so ga ob sodelovanju predsednice pripravile nekatere nevladne organizacije, pa so trenutno ponovno v presoji ustavnega sodišča.

"Vlada zato ocenjuje, da je pred kakršnim koli morebitnim poseganjem v obstoječo ureditev v luči konsistentnega pristopa k normativnemu urejanju problematike izbrisanih treba počakati na presojo Ustavnega sodišča," so zapisali. Dodali so, da bo vlada v primeru ugotovljenih protiustavnosti odločitev ustavnega sodišča upoštevala in protiustavnosti odpravila.

Predlog, ki ga je vladi posredovala Pirc Musar, so pripravili v Mirovnem inštitutu, Civilni iniciativi izbrisanih aktivistov in Amnesty International Slovenije. Predlog ureditve statusa izbrisanih pa temelji na izhodišču, da mora biti dovoljenje za stalno prebivanje dostopno vsem, ki so bili izbrisani iz registra stalnega prebivalstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window