Navigacija
Portal TFL

STA novice / Izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja naj bi vlada sprejemala na eni prvih sej v novem letu

petek, 9.12.2022

Ljubljana, 09. decembra (STA) - Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da bo vlada izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja obravnavala in sprejela na eni prvih sej v novem letu. Zatem jih bo predstavila sindikatom, v januarju načrtuje tudi več javnih posvetov na to temo. Iz sindikatov so namreč vlado danes pozvali k uresničitvi danih zavez.

Kot so opozorili v pogajalski skupini dela sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška, vlada ne uresničuje zavez iz oktobrskega dogovora o začetku usklajevanj in skoraj dva meseca po podpisu še ni pripravila izhodišč za usklajevanje sistemskih sprememb plačnega sistema javnega sektorja.

Na ministrstvu so v odzivu za STA zapisali, da je bila morda informacija o nadaljnjih korakih, povezanih s prenovo plačnega sistema, ob drugem aktualnem dogajanju na področju zdravstva in socialnega varstva preslišana.

Kot so navedli, je namreč ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik glede začetka pogajanj že večkrat javno povedala, da bodo do konca decembra usklajevanja o izhodiščih za prenovo plačnega sistema javnega sektorja najprej potekala na vladni strani, med ministrstvi, nato pa jih bo na eni prvih sej v novem letu obravnavala in sprejela vlada. Zatem jih bo predstavila sindikatom in z njimi začela usklajevanja, kot to določa dogovor.

Ob načrtovani prenovi plačnega sistema javnega sektorja pa želi vlada še razširiti dialog tudi z drugimi deležniki javnega sektorja, zato že v januarju načrtuje več javnih posvetov na to temo, so še navedli na ministrstvu.

Ministrica je za STA ob današnjem odzivu Mladih zdravnikov Slovenije na njeno izjavo ob napovedi začetka zdravniške stavke v januarju pojasnila, da je v njej izrecno izpostavila, da vlada pri zvišanjih zdravniških plač "prednost daje mladim zdravnikom, katerih plače so res nizke".

"To zavedanje se po mojem mnenju odraža tudi v vladnem predlogu o 20-odstotnem zvišanju njihovih plač, v nekaterih primerih pa celo višjem, s čimer je vlada prav delu mladih zdravnikov želela dati posebno težo in ga vsaj ustrezneje ovrednotiti, če že ne povsem ustrezno - kar zaradi makroekonomskih kazalcev in energetske krize ta hip ni mogoče," so besede Ajanović Hojnikove navedli na ministrstvu.

Ministrica sicer v današnjem odzivu še pravi, da se, če je s svojo izjavo koga užalila, kar absolutno ni bil njen namen, vsem prizadetim opravičuje.

Mladi zdravniki Slovenije so namreč ministrico po izjavi, da v vladi utemeljeno pričakujejo, da bodo zdravniki pozornost od višine svojih plač vendarle usmerili k bolnikom in jih končno postavili v ospredje, povabili, da se jim pridruži na delovišču, saj po njihovem mnenju ni seznanjena s tem, kdo in kaj je središče dela zdravnikov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window