Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po mnenju vlade pomisleki Zagovornika načela enakosti glede neenake obravnave prehajanja meje neutemeljeni

torek, 13.4.2021

Ljubljana, 13. aprila (STA) - Vlada je sprejela mnenje, da so pomisleki Zagovornika načela enakosti glede odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo neutemeljeni. Zagovornik je namreč opozoril na potencialno slabšo obravnavo tistih, ki niso imeli dostopa do cepljenja, ki niso preboleli koronavirusa in ki so potomci priseljencev ali tujih državljanov.

Kot so zapisali po današnji seji odbora za državno ureditev in javne zadeve, je bil odlok začasne narave, ustavno sodišče pa je do končne odločitve zadržalo izvrševanje 11. člena, ki je določal pogoje za potovanje v države na rdečem seznamu.

Ob tem so dodali, da zakon o nalezljivih boleznih v 39. členu določa, "da kadar z ukrepi, določenimi s tem zakonom, ni mogoče preprečiti, da se v Republiko Slovenijo zanesejo in v njej razširijo določene nalezljive bolezni, lahko vlada tudi določi pogoje za potovanja v državo, v kateri obstaja možnost okužbe z nevarno nalezljivo boleznijo, in za prihod iz teh držav".

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je omejitev pravice do svobode gibanja v prvem odstavku 39. člena zakona določena ob izpolnitvi ustavnega pogoja preprečevanja širjenja nalezljive bolezni, razlog varstva pred nalezljivimi boleznimi pa je v ustavi izrecno naveden kot dopustni razlog za omejevanje pravice do svobode gibanja.

Posledično po njihovi oceni tako v odloku ne gre za "najintenzivnejše posege države v človekove pravice oz. za posege, ki bi pomenili razveljavitev človekovih pravic", pač pa za njihovo omejitev v skladu s 15. členom ustave. Pravice se tako po oceni vlade omejujejo na podlagi 39. člena zakona, ki v skladu z 32. členom ustave daje vsebinsko podlago za te omejitve, "ki pa so uveljavljene v obsegu, ki je nujno potreben za dosego cilja". Vsi ukrepi so bili po njihovih besedah namreč sprejeti z namenom, da se preprečita "nenadzorovana širitev nalezljive bolezni in razpad zdravstvenega sistema, kar bi v skrajni posledici ogrozilo dejanski obstoj države".

Med drugim so ob tem še dodali, da zakon o nalezljivih boleznih izrecno določa, da ima v primeru tehtanja med ustavno zavarovanimi vrednotami svobode gibanja na eni ter življenja in zdravja prebivalcev na drugi strani, prednost varovanje slednjih.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window