Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na ministrstvu za javno upravo trije novi direktorati

četrtek, 4.3.2021

Ljubljana, 04. marca (STA) - Vlada je dala soglasje k prenovljenemu aktu o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest na ministrstvu za javno upravo, so po seji vlade sporočili iz Ukoma. S tem bodo ukinili direktorat za informacijsko družbo in informatiko ter ustanovili tri nove direktorate.

Z novim aktom bodo ustanovili direktorat za lokalno samoupravo, nevladne organizacije in politični sistem. Namesto direktorata za informacijsko družbo in informatiko pa bosta ustanovljena direktorat za informatiko in direktorat za informacijsko družbo.

Delovni področji dosedanjega direktorata za informacijsko družbo in informatiko se zelo razlikujeta, zato je težko najti sinergijske učinke, so zapisali v uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

"Področje informacijske družbe zahteva poznavanje mednarodne regulative, priprave zakonodaje, strategij in predvsem splošnega vpogleda v digitalizacijo slovenske družbe, področje informatike pa je bistveno bolj storitveno naravnano, saj služi podpori različnim delovnim procesom organov državne uprave, javnim uslužbencem ter razvoju in podpori elektronskim storitvam, ki jih državna uprava zagotavlja državljanom," so zapisali.

Pri tem so opozorili, da se bo dodatna velika razlika med področjema pokazala tudi v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, ko bo področje informacijske družbe zelo vključeno v vsebinski del predsedovanja, področje informatike pa bo zagotavljalo predvsem operativne pogoje in tehnično informacijsko podporo.

Z novim aktom bodo obenem ustanovili direktorat za lokalno samoupravo, nevladne organizacije in politični sistem. Vanj bodo umestili štiri doslej samostojne službe: službo za lokalno samoupravo, službo za nevladne organizacije, službo za odpravo administrativnih ovir in boljšo zakonodajo ter službo za transparentnost, integriteto in politični sistem. V novi direktorat bodo umestili tudi področje kakovosti v javnem sektorju, so pojasnili.

Cilj združevanja doslej štirih samostojnih služb v nov direktorat je učinkovitejše usklajevanje politik in učinkovitejša koordinacija nalog znotraj ministrstva za javno upravo.

Vlada je izdala tudi prenovljeno uredbo o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih. V njej je spremenila del, ki ureja število in vrste direktoratov na ministrstvu za zdravje.

Kot so sporočili iz Ukoma, je ministrstvo za zdravje ob pregledu načina delovanja notranjih organizacijskih enot odkrilo možnost za optimizacijo poslovanja. Zaradi potrebe po povečanju učinkovitosti delovanja posameznih enot z združitvijo upravnih nalog s področja zdravstvene ekonomike in managementa, se to delovno področje z direktorata za zdravstveno varstvo prenese na novi direktorat za zdravstveno ekonomiko.

Direktorat za dolgotrajno oskrbo se bo preimenoval v direktorat za razvoj zdravstvenega sistema. Po novem bo poleg področja dolgotrajne oskrbe njegova naloga tudi priprava sistemskih rešitev na področju zdravstvenega zavarovanja in zdravstvenega varstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window