Navigacija
Portal TFL

STA novice / ECB nakazala možnost sprememb monetarne politike na decembrski seji (dopolnjeno)

četrtek, 29.10.2020

Frankfurt, 29. oktobra (STA) - Svet Evropske centralne banke (ECB) se na današnji seji pričakovano ni odločil za spremembe monetarne politike. Se bo pa to zelo verjetno zgodilo decembra, ko bo na podlagi novih ocen gospodarskih razmer po potrebi "ustrezno prilagodil svoje instrumente". Po besedah predsednice ECB Christine Lagarde je svet enoten, da so potrebni dodatni ukrepi.

"V sedanjem okolju, v katerem so tveganja jasno usmerjena navzdol, bo svet ECB natančno spremljal vse nove informacije, vključno z dinamiko pandemije, možnostmi za začetek uporabe cepiva in gibanjem deviznega tečaja," je ECB po seji sveta zapisala v sporočilu za javnost.

Decembra bodo pripravljene nove gospodarske napovedi ECB, na podlagi posodobljene ocene pa bo svet prilagodil svoje instrumente. Cilj je zagotoviti, da pogoji financiranja ostanejo ugodni, tako da podpirajo gospodarsko okrevanje in zmanjšujejo negativne učinke pandemije na pričakovano gibanje inflacije, so poudarili v banki.

Lagardova je na novinarski konferenci po seji sveta ocenila, da okrevanje območja z evrom izgublja zagon, saj ponovna rast okužb z novim koronavirusom države sili v nove omejevalne ukrepe. "Okrevanje izgublja zagon hitreje od pričakovanj po močnem, čeprav delnem in neenotnem ponovnem zagonu gospodarske aktivnosti v poletnih mesecih," je dejala.

Svet ECB je po njenih besedah enoten v oceni, da so potrebni dodatni ukrepi. "Izkoristili bomo vso fleksibilnost, ki jo imamo na voljo," je zatrdila.

Sicer obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja ter obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita po današnji seji ostajajo nespremenjene na ravni 0,00, 0,25 oziroma -0,50 odstotka. Tako bo, vsaj dokler se inflacijski obeti zanesljivo ne približajo ravni blizu dveh odstotkov.

Nespremenjen ostaja izreden program nakupa vrednostnih papirjev ob pandemiji (PEPP); njegov obseg zaenkrat ostaja 1350 milijard evrov, trajanje pa najmanj do konca junija 2021. Svet ECB bo glavnico zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programa PEPP, ponovno investiral vsaj do konca leta 2022.

Nadaljujejo se tudi neto nakupi v okviru rednega programa nakupov vrednostnih papirjev, in sicer na mesečni ravni 20 milijard evrov, poleg tega pa se bodo do konca leta nadaljevali tudi nakupi v okviru začasnega svežnja v višini 120 milijard evrov. Svet ECB še naprej pričakuje, da se bodo mesečni neto nakupi v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev izvajali tako dolgo, kot bo potrebno, da se okrepi spodbujevalni učinek ključnih obrestnih mer, in da se bodo končali, tik preden začne dvigovati ključne obrestne mere ECB.

Svet ECB namerava glavnico zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programa, še naprej v celoti ponovno investirati, in sicer daljše obdobje po datumu, ko bo začela dvigovati ključne obrestne mere ECB.

Prav tako je banka še naprej pripravljena zagotavljati obsežno likvidnost tudi z operacijami refinanciranja. "Tretja serija ciljno usmerjenih operacij dolgoročnejšega refinanciranja (CUODR III) ostaja privlačen vir financiranja za banke, kar podpira bančno kreditiranje podjetij in gospodinjstev," so poudarili.

Večina analitikov sicer pričakuje, da bo svet ECB na decembrski seji okrepil pandemični program odkupovanja obveznic. A Lagardova je danes dejala, da je možnosti več, ECB pa bo preverila "vse instrumente", ki jih ima na voljo. "Odzvali smo se zelo hitro in zelo primerno," je dejala. "To smo storili v prvem valu in to bomo storili tudi v drugem."

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window