Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 23.1.2020

Ljubljana, 23. januarja (STA) - Vlada je danes za generalnega direktorja zavoda za zaposlovanje imenovala Mitjo Bobnarja, ki ga je še pred tem razrešila s položaja generalnega direktorja direktorata za trg dela in zaposlovanje. Sprejela je tudi sklep, na podlagi katerega se bo država lotila sprememb državnega lokacijskega načrta za drugi tir, tako da bo proga dvotirna.

Bobnarju bo petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja začel teči 31. januarja. Na položaju bo nasledil Mavricijo Batič, ki je bila 30. januarja 2014 imenovana za vršilko dolžnosti, leto kasneje pa za poln petletni mandat generalne direktorice.

Vlada je sprejela sklep, na podlagi katerega se bo država lotila sprememb državnega lokacijskega načrta za drugi tir med Divačo in Koprom, tako da bo proga dvotirna. Spremembe prostorskega akta se skladno z odločitvijo vlade Mira Cerarja iz leta 2017 nanašajo na gradnjo levega vzporednega tira.

Sprejela je odgovor na poslansko pobudo Luke Mesca v zvezi s priporočili Gospodarske zbornice Slovenije delodajalcem za ublažitev posledic novele zakona o minimalni plači. Poudarila je, da so dodatki k plači zakonsko določene pravice, ki se jim ni mogoče odpovedati. Tudi njihove spremembe praviloma niso možne z enostranskim posegom delodajalca. Kot so poudarili na vladi, je vključitev nekaterih dodatkov v osnovno plačo sicer možna, vendar mora biti vidna oziroma opredeljena ter skladna z določili zakona in ustrezne kolektivne pogodbe.

Slovenija bo po sklepu vlade leta 2021 izdala dva priložnostna kovanca. Ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, prvega muzeja na Slovenskem, bo izdan spominski kovanec za 2 evra, ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona pa bodo izdani zbirateljski kovanci.

Vlada je izdala spremenjeno uredbo o izvajanju podukrepa pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete iz programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020. Na finančnem področju bo podukrep prejel dodatnih 2,4 milijona evrov iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in 600.000 evrov iz državnega proračuna.

Spremenila je tudi sklep o uvedbi pribitka k cestnini na določenih odsekih cestninskih cest. Od leta 2019 se namreč pribitek že zaračunava. Upravljalec cestninskih cest je tako zagotovil ažurne podatke o povprečni ponderirani infrastrukturni pristojbini, realizirani v letu 2018, ki za cestninski razred R3 znaša 0,153051 evra na kilometer in za cestninski razred R4 0,276288 evra na kilometer. Glede na navedene podatke se s predlaganimi spremembami sklepa ustrezno prilagaja višino pribitka k cestnini na določenih odsekih cestninskih cest.

Sprejela je odločitev o oddaji naročila v postopku izbire koncesionarjev v postopku podelitve koncesije za izvajanje obveznih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda na območju Slovenije za območje zgornje Save.

Podjetjema Vivendi in Peruna je podala predhodno soglasje, da lahko poslujeta kot invalidski podjetji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window