Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pri varuhu o možnostih sodelovanja pri skrbi za starejše

petek, 23.8.2019

Ljubljana, 23. avgusta (STA) - Varuh človekovih pravic Peter Svetina je s sodelavci na pogovor sprejel predstavnike združenja za dostojno starost Srebrna nit. Govorili so o skrbi za starejše in možnostih sodelovanja, tudi pri nadzorih domov za starejše.

Varuh človekovih pravic in sodelavci so spomnili na ugotovitve in tudi dosežene izboljšave zaradi obiskov varuha po domovih za starejše in v drugih ustanovah, kot je na primer napredek na področju bolnišničnih okužb.

Samo lani so člani državnega preventivnega mehanizma obiskali 24 domov za starejše, redno opravljajo tudi posebne tematske obiske. Varuh v okviru izvajanja pooblastil državnega preventivnega mehanizma pri rednih nenapovedanih nadzorih sodeluje z izbranimi nevladnimi in humanitarnimi organizacijami, zato je tudi združenje Srebrna nit povabil, da se prijavi na naslednje javno povabilo in se tako aktivno vključi v nadzore. Udeleženci pogovora so sicer našli tudi nekaj drugih možnosti za sodelovanje.

Varuh meni, da bi k večji preglednosti in primerljivosti pripomogli podrobnejši standardi za izvajanje posameznih vrst oskrbe in kriteriji za določitev vrst oskrbe glede na potrebe uporabnikov storitve. Ti naj bi po zagotovilih ministrstva za delo varuhu bili prenovljeni do konca leta, kar nestrpno pričakujejo tudi v združenju Srebrna nit, so sporočili pri varuhu človekovih pravic.

Svetina je sicer tudi ob tej priložnosti poudaril, da je pravi odgovor na dolgoživo družbo deinstitucionalizacija, ne le povečanja zmogljivosti v institucijah ali gradnja novih domov.

"Vsakomur bi morala biti omogočena skrb zanj v domačem okolju," je poudaril varuh in spomnil na nekatere primere dobre prakse. S sogovorniki so se strinjali, da so za kakovostno oskrbo starejših, najsi bo ta v domovih ali na domu, nujni zadostno število ustrezno usposobljenih kadrov in zadostna sredstva.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window