Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 29.2.2024

Ljubljana, 29. februarja (STA) - Vlada se je na današnji seji seznanila z Umarjevo spomladansko napovedjo gospodarskih gibanj. Potrdila je oceno neposredne škode v kmetijstvu zaradi lanske pozebe, poplav in neurij ter prejela nekaj kadrovskih odločitev.

Umar je za letos napoved gospodarske rasti poslabšal za 0,4 odstotne točke, tako da naj bi rast dosegla 2,4 odstotka. Napoved gospodarske rasti za leto 2025 je ohranil pri 2,5 odstotka, v letu 2026 pa pričakuje 2,6-odstotno rast. Inflacija se bo večino leta umirjala, a nato spet nekoliko zvišala.

Vlada je potrdila predlog nadzornega sveta Javnega sklada RS za podjetništvo oz. Slovenskega podjetniškega sklada za ponovno imenovanje Maje Tomanič Vidovič za direktorico sklada. Nov štiriletni mandat na čelu sklada, ki ga vodi od leta 2007, bo začela 6. marca.

Za direktorja Zavoda za ribištvo Slovenije je vlada imenovala Matevža Podjeda, dosedanjega direktorja javnega zavoda Notranjski regijski park. Štiriletni mandat bo začel konec marca, na čelu Zavoda za ribištvo pa bo nasledil Rada Javornika, ki ustanovo trenutno vodi kot vršilec dolžnosti.

Vlada je potrdila ocene neposredne škode v kmetijski proizvodnji. Ta je zaradi posledic neurij s točo med 10. majem in 1. avgustom lani znašla 44,53 milijona evrov, zaradi posledic pozebe med 3. in 7. aprilom lani je škoda dosegla 25,11 milijona evrov, zaradi posledic poplav avgusta lani pa 18,74 milijona evrov.

Končna ocena neposredne škode na stvareh zaradi posledic neurij z dežjem in poplavami med 28. in 30. avgustom lani na območjih notranjske in obalne regije je medtem po potrjeni oceni vlade znašala 5,56 milijona evrov.

Vlada je sprejela sklep o ustanovitvi delovne skupine vlade za pripravo strokovnih izhodišč za normativno ureditev in vzpostavitev elektronskega informacijskega sistema za spremljanje masnega toka porekla mesa. Z ustanovitvijo delovne skupine za vzpostavitev informacijskega sistema je izpolnjena stavkovna zahteva kmetijskih organizacij, ki so v skupino imenovale svoje predstavnike.

Za ublažitev premoženjske škode na kmečkih in poslovnih stavbah ter kmetijskih zemljiščih zaradi poplav in plazov iz avgusta 2023 je vlada izdala odlok o zagotavljanju nujne finančne pomoči. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo pred izvedbo plačil opravila pregled zneskov pomoči iz določenih virov. Če so upravičenci pomoč iz teh virov prejeli, se bo znesek te pomoči ustrezno znižal.

Vlada se je seznanil z informacijo o izvajanju načrta za okrevanje in odpornost. Slovenija je za izvedbo ukrepov iz načrta iz evropskega proračuna do sedaj prejela 841,1 milijona evrov oz. 31,3 % vseh odobrenih sredstev ter uspešno izpolnili 56 mejnikov in ciljev, ki so bili pogoj za dosedanja izplačila.

Ministrski zbor je sprejel poročilo o državnih pomočeh za leta 2020, 2021 in 2022. Največji delež predstavljajo pomoč za varstvo okolja in energijo (26,6 odstotka) in za zaposlovanje (26,5 odstotka), zlasti za invalidne osebe, pa tudi za transportni sektor, večinoma za železniški promet. Pomoči so bile leta 2022 večinoma izplačane kot subvencije, skupni učinek dodeljenih pomoči je v povprečju ocenjen kot pozitiven.

Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o agrarnih skupnostih. Z njim se podaljšuje rok za registracijo agrarnih skupnosti, ki jim po drugi svetovni vojni ni bilo odvzeto premoženje ali jim je bilo odvzeto delno, do 13. aprila 2030, za neodplačni prenos lastništva države na ostale člane agrarnih skupnosti pa se rok podaljšuje do 13. aprila 2027.

Vlada določila dogodke, ob katerih se bodo izdali novi priložnostni kovanci. Naslednje leto se bodo izdali spominski kovanec za dva evra ob 100. obletnici rojstva Mikija Mustra in zbirateljski kovanci, ko bo Nova Gorica - Gorizia prejela naziv Evropska prestolnica kulture 2025.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window