Portal TFL

STA novice / Evropsko združenje Slovenijo poziva k uvedbi opozorila 112 znotraj bazne postaje mobilnega operaterja

nedelja, 11.2.2024

Ljubljana, 11. februarja (STA) - Evropsko združenje številke za klic v sili (EENA) je v danes objavljenem poročilu o stanju številke 112 v državah članicah EU Sloveniji priporočilo nujno uvedbo opozorila 112 pred naravnimi in drugimi nesrečami znotraj bazne postaje mobilnega operaterja. To je v EU obvezno že od leta 2022, uredbo pa je komisija izdala že leta 2018, so spomnili.

Dodali so, da je tovrstno opozorilo v Sloveniji sicer dostopno prek aplikacije za mobilni telefon, vendar mora to uporabnik prenesti na telefon, kar ni ustrezno. Po podatkih trgovine Google Play je aplikacijo sicer preneslo le nekaj več kot 100 uporabnikov.

Poleg Slovenije opozorila 112 v tej obliki niso uvedle še Avstrija, Finska, Irska, Latvija in Slovaška, piše v poročilu.

Združenje je priporočilo še uvedbo napredne mobilne lokacije za gostujoče uporabnike mobilnega omrežja, ta storitev v Sloveniji namreč ni omogočena na napravah iOS.

Ob tem predlagajo tudi migracijo na sistem številke 112 naslednje generacije in uvedbo javno dostopnega registra lokacij avtomatskih defibrilatorjev (AED).

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window