Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zakona o prestrukturiranju regije Saša in zapiranju premogovnika predvidoma v 2024

četrtek, 21.9.2023

Velenje, 21. septembra (STA) - Zakona o prestrukturiranju Savinjsko-šaleške (Saša) regije in o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje bosta sprejeta prihodnje leto, je danes v Velenju napovedala državna sekretarka na kohezijskem ministrstvu Andreja Katič. Župan Peter Dermol je poudaril, da bo treba ustvariti privlačno okolje za investitorje.

Katič je na omizju na temo zakona o prestrukturiranju regije priznala, da sprejetje omenjenih zakonov zamuja. Velenjski župan Dermol je ocenil, da je zamude za leto in pol, ter menil, da ju je treba sprejeti istočasno.

Po besedah državne sekretarke je ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj zagotovilo 40 milijonov evrov za prestrukturiranje regije, največ denarja pa bo prejela velenjska občina. Državo čaka težka naloga, je menila, saj bo morala na letni ravni v državnem proračunu za prestrukturiranje regije zagotoviti okoli 100 milijonov evrov.

Katič je tudi napovedala ustanovitev pisarne za pravičen prehod in opozorila, da je treba premisliti, kako najbolj izkoristiti infrastrukturo Premogovnika Velenje. Dejala je, da se v tej regiji ne smejo zgoditi napake, ki so se zgodile v Zasavju pri zapiranju tamkajšnjih rudnikov.

Sibil Klančar z gospodarskega ministrstva je kot zelo pomembno izpostavila, da mora država vzpostaviti plodno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, ki so vpete v poslovno okolje. Po njeni oceni je treba bolj ambiciozno razmišljati o finančnih sredstvih za izvedbo zakona.

Dermol je dejal, da je treba pametno upravljati zemljišča, kar pomeni, da je treba preprečiti prekupčevanje z njimi in strateško pomembna zemljišča prenesti v last občin. Zavzel se je za ustvarjanje kakovostnih delovnih mest in prijazno delovno okolje za investitorje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window