Navigacija
Portal TFL

STA novice / Slovenija izvršila sodbo Sodišča EU glede odlaganja odpadkov

četrtek, 21.9.2023

Ljubljana, 21. septembra (STA) - Slovenija je z zaprtjem odlagališča Suhadole izvršila sodbo Sodišča EU iz leta 2018 glede odlaganja odpadkov, so sporočili z ministrstva za okolje. Evropska komisija je Slovenijo tožila, ker do julija 2009 ni zagotovila ustreznih ukrepov za zaprtje 21 odlagališč, so zapisali in izrazili pričakovanje, da bo Evropska komisija postopek kršitve zaprla.

Sodišče EU je je v ugotovitveni sodbi Sloveniji naložilo, da v sodbi obravnavana odlagališča v čim krajšem času zapre.

Že pred sodbo so sicer po pojasnilih ministrstva za okolje, podnebje in energijo na vseh obravnavanih 21 odlagališčih prenehali odlagati odpadke. Do konca decembra 2020 so zaprli 20 odlagališč iz navedene sodbe, postopki niso bili dokončani le za odlagališče inertnih odpadkov Suhadole.

Izvrševanje sodbe Sodišče EU nadzira Evropska komisija, v primeru, da izvrševanje poteka prepočasi, pa Komisija zadevo ponovno preda Sodišču EU in zahteva plačilo pavšalnega zneska in dnevne denarne kazni. "Zato je bilo izjemnega pomena, da se vsi postopki čim prej zaključijo in da se Republika Slovenija s tem izogne visoki denarni kazni," so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Upravljavec odlagališča Suhadole je 13. aprila letos ministrstvo obvestil, da so vsa zapiralna dela izvedena, kar so potrdile tudi pristojne inšpekcije. S tem je Slovenija izvršila obveznosti iz sodbe Sodišča EU, so sklenili sporočilo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window