Navigacija
Portal TFL

STA novice / Naročniki na trgu javnega naročanja v Sloveniji porabijo okoli 15 odstotkov BDP

torek, 6.12.2022

Ljubljana, 06. decembra (STA) - Slovenski sistem javnega naročanja postaja vse pomembnejši, je ob predstavitvi izsledkov projekta tehnične podpore za izboljšanje konkurenčnosti na trgu javnih naročil poudaril državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič. Kot je dejal, javni naročniki na trgu javnega naročanja porabijo skoraj 15 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Strateške politike, kot je trajnostno, socialno odgovorno in inovativno naročanje, so po Trbičevih besedah zelo pomembne. "Čeprav imamo enega najbolj transparentih in digitaliziranih sistemov, je pred nami še kar nekaj dela, saj moramo izboljšati predvsem področje konkurenčnosti," je izpostavil.

Ministrstvu za javno upravo je med aprilom in oktobrom tehnično podporo na področju javnega naročanja zagotavljal generalni direktorat Evropske komisije za podporo strukturnim reformam, v vlogi svetovalca je projekt izvajala družba PricewaterhouseCoopers.

"Projekt je bil zelo pomemben in je za nas pomenil precejšen izziv tako zaradi časovnega pritiska kot vsebinskih izzivov. A naredili smo precej več kot le zadostili minimalnim zahtevam in dosegli zahtevani mejnik," je ob predstavitvi izsledkov projekta poudaril vodja enote za upravljanje in javno upravo pri omenjenem generalnem direktoratu Evropske komisije Danielle Dotto.

Kot je dodal, so se v projektu posvetovali s številnimi deležniki, ministrstvo za javno upravo pa je nekatere predloge že implementiralo kot rešitve.

"Četudi današnja predstavitev pomeni konec projekta, ne pomeni tudi konca sodelovanja med Evropsko komisijo in ministrstvom za javno upravo. Snujemo že nov projekt, kot nadaljevanje zaključenega projekta, ki bo lahko dodatno naslovil izzive javnega naročanja z vidika konkurenčnosti, tudi na lokalni ravni, vključno s promocijo in pilotnimi projekti skupnega javnega naročanja," so Dotta še povzeli na ministrstvu za javno upravo.

Vlada je sicer prejšnji teden potrdila predlog sprememb zakona o javnem naročanju, ministrstvo za javno upravo pa pripravlja še vrsto dodatnih ukrepov, ki bodo naslovili izzive konkurenčnosti: od nedavno pripravljenega kompetenčnega modela do digitalne preobrazbe javnega naročanja, so zapisali na ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window