Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ potrdil spremembe glede delovnega časa mobilnih delavcev (dopolnjeno)

četrtek, 24.11.2022

Ljubljana, 24. novembra (STA) - DZ je danes z 48 glasovi za in 27 proti sprejel novelo zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih. Spremembam nasprotuje sindikat voznikov avtobusov, ki zaradi teh sprememb in slabih razmer v panogi rožlja s stavko.

Spremembe zakona pri določanju delovnega časa prinašajo ločevanje med vozniki v mestnem linijskem prometu ter vozniki v medkrajevnem in posebnem linijskem prometu, torej po vrsti linije, medtem ko se je doslej razlikovalo po dolžini linije.

Sprememba sledijo izhodiščem ustavnega sodišča, da je treba pri določanju delovnega časa voznika pri prevozu potnikov na linijah upoštevati posebnosti opravljanja dejavnosti prevozništva na posameznih linijah ter razlike in podobnosti z delavci, za katere velja zakon o delovnih razmerjih.

S spremembami so se strinjali v Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, saj so se glede plačila za razpoložljivost voznikov dogovorili v kolektivni pogodbi, predlogi sprememb zakona pa tega ne spreminjajo.

Močno pa jim nasprotujejo v Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije, saj predlog po njihovem zmanjšuje že pridobljene pravice voznikov in legalizira kršitve delovne zakonodaje, ko gre za delovni čas. Po njihovi oceni je problematičen nepravilno plačan čas, ki ga vozniki avtobusov preživijo med čakanjem na naslednjo vožnjo v določenem kraju. Čas razpoložljivosti bi se moral upoštevati enakovredno v delovni čas in biti primerno plačan, so prepričani.

Generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf je v odzivu na sprejem novele zakona za STA dejal, da so nad današnjim dogajanjem v DZ razočarani in ogorčeni. "Žal se je pokazalo, da trenutna politika, ki naj bi bila rešitev še pred letom dni, deluje v interesu kapitala in ne v interesu državljanov in delavcev," je dejal.

"Poklic voznika avtobusa je danes izgubil tisto, kar je že delovno sodišče jasno določilo vsaj z dvema sodbama," je poudaril. Spomnil je na sodbo, po kateri morajo delodajalci za voznike na linijah do 50 kilometrov upoštevati zakon o delovnih razmerjih in ne zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih.

"Z današnjo odločitvijo DZ se je le dolilo olje na ogenj in žal nismo daleč od ponovitve leta 2017, ko se je javni cestni potniški promet ustavil," je namignil na sprejem odločitve o stavki. Sestanek s članstvom v podjetjih v cestnem potniškem prometu je napovedal že za ta petek.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window