Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor za kulturo potrdil predlog novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah nepovezanih poslancev

četrtek, 2.12.2021

Ljubljana, 02. decembra (STA) - Odbor DZ za kulturo je na današnji seji potrdil predlog novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki so ga v DZ vložili nepovezani poslanci. Z njim se v slovenski pravni red vnaša evropska direktiva s tega področja. S predlagano rešitvijo pa se strinja tudi vlada.

Predlog je v imenu nepovezanih poslancev na seji predstavil Branislav Rajić, ki je povedal, da so 12. oktobra v DZ vložili predlog novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, s katero želijo v slovenski pravni red vnesti evropsko direktivo s tega področja. DZ je namreč septembra pri ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta zavrnil vladno novelo.

Predlog je identičen vladnemu predlogu, po Rajićevih besedah se razlikuje le v tem, da ne uvaja spornega prispevka in tudi ne posebnega proračunskega sklada za evropsko avdiovizualno produkcijo. Poudaril je, da Slovenija z implementacijo direktive zamuja, zato ji je Evropska komisija izrekla že dva opomina, grozi pa ji tudi kazen 700.000 evrov. Na prošnjo vlade je rok za implementacije direktive podaljšala na 23. februar 2022, je dejal.

Predlog ohranja obstoječo obveznost, da se zagotavlja svoboda sprejemanja avdiovizualnih medijskih storitev iz drugih članic EU. Glede dopustnih omejitev pa določa jasno pristojnost Agencije za komunikacijska omrežja in storitve, da lahko sprejme ustrezne ukrepe zoper ponudnike avdiovizualnih medijskih storitev, ki ne sodijo pod pristojnost Slovenije, sodijo pa pod pristojnost druge članice EU. Ustrezne ukrepe bo lahko sprejela tudi zoper operaterje elektronskih komunikacij, ki omogočajo razširjanje avdiovizualnih medijskih storitev.

Z dopolnili, ki so jih danes sprejeli, se po besedah Rajića črta prenos preko satelita in določa, da mora biti delež slovenskih avdiovizualnih del v obsegu najmanj pet odstotkov celotnega števila del v katalogu ponudnika.

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je povedala, da se vlada s predlagano rešitvijo strinja, saj je njen glavni namen ustrezen prenos evropske direktive, za kar je rok že potekel. Tudi državna sekretarka je ugotavljala, da je predlog v večjem delu identičen vladnemu, ki ga je DZ zavrnil, bistvena razlika pa je, da so bile umaknjene določbe o ustanovitvi sklada.

Nov predlog zakona podpira tudi Agencija za komunikacijska omrežja Slovenije (Akos). Direktorica agencije Tanja Muha je pozdravila tudi spremembe členov, ki se nanašajo na neodvisnost agencije ter umik določbe o satelitskem programu, kar je predlagala agencija.

V razpravi je poslanec Samo Bevk (SD) povedal, da ima zakon s spremembami večje možnosti za sprejem in ga bodo v poslanski skupini SD podprli. Poslanka Alenka Jeraj (SDS) je prepričana, da zamujamo priložnost, ko bi lahko zagotovili sredstva za slovenski film. Meni, da je bil sklad v prvotnem zakonu dobra rešitev za slovenski film, kljub temu pa bodo zakon v poslanski skupini SDS podprli.

Rajić je po seji izrazil zadovoljstvo, da je novela na odboru dobila podporo. Pričakuje, da ga bo podprl tudi državni zbor na plenarni seji, je dejal za STA. Pripomnil je tudi, da so s tem državo razbremenili grožnje visoke kazni.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window