Navigacija
Portal TFL

STA novice / Eko krog za boj z odpadno embalažo predlaga kavcijski sistem

četrtek, 2.12.2021

Ljubljana, 02. decembra (STA) - Društvo Eko krog je danes okoljskemu ministrstvu in političnim strankam poslalo predlog zakonodajnih sprememb, s katerimi bi v Sloveniji lahko vzpostavili kavcijski sistem za zbiranje odpadne embalaže pijač. Prepričani so, da ta prinaša veliko prednosti, a je potrebno sodelovanje vseh.

"Že 15 let opazujemo kaos z odpadki, ki dela škodo ne le naravi, ampak tudi proračunu. Iz Slovenije izginjajo dragoceni materiali v odpadkih. Kopičijo in gorijo pa tisti, s katerimi ne moremo narediti nič in za katere plačujemo državljani. S kavcijskim sistemom sekamo lovke smetarskim lobijem in okoljskemu kriminalu," je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik Eko kroga Uroš Macerl.

Kavcijski sistem za plastenke, pločevinke in steklenice poznajo v 10 evropskih državah, v 15 pa ga bodo vzpostavili v naslednjih letih. Zadnja država, ki se je odločila za ta korak, je Avstrija.

Kavcijski sistem pomeni, da ko potrošnik kupi pijačo, za embalažo plača znesek - kavcijo, ki jo ob vrnitvi nazaj na zbirno mesto dobi povrnjeno.

Kot je pojasnila vodja kampanje Zaprimo krog Erika Oblak, raziskave kažejo, da države s kavcijskim sistem dosegajo cilje evropske zakonodaje, povezane z embalažo. Evropska direktiva o plastičnih izdelkih za enkratno uporabo, sprejeta leta 2019, med drugim določa cilje zbiranja in recikliranja, po katerih bodo morale države do leta 2030 ločeno zbrati 90 odstotkov plastenk. Prav tako bodo nove plastenke morale vsebovati vsaj 30 odstotkov reciklata, do leta 2030 pa bodo morale države reciklirati tudi vsaj 55 odstotkov vse plastične embalaže.

V Eko krogu si želijo, da bi bil kavcijski sistem naslednji korak po akciji Očistimo Slovenijo, saj je ob cestah odvrženih ravno največ plastenk. V društvu so opravili tudi anketo, ki je pokazala, da bi od skoraj 1900 vprašanih kavcijski sistem podprlo preko 99 odstotkov vprašanih. Zaradi vseh prednosti, ki jih ta prinaša, pa so prepričani, da bi ga morala podpreti tudi politika. "Izgovori, da to ni mogoče, ne obstajajo," je bil jasen Macerl.

Kot je pojasnil Aljoša Petek iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja, ki je društvu pomagal pri pripravi dopolnil k predlogu novega zakona o varstvu okolja, zakonodaja omogoča kavcijski sistem, vendar pa ta specifika zahteva tako sodelovanje proizvajalcev kot prodajalcev pijač. Tega sodelovanja v obstoječem zakonu ni, zato novi zakon, ki ga je vlada poslala v parlamentarno obravnavo, zahteva majhno spremembo, ki pa bo Petkovem mnenju lahko naredili ogromno razliko. Petek je društvu pomagal tudi pri pripravi nove uredbe o kavcijskem sistemu za embalažo pijač, ki natančneje pokriva to tematiko.

V društvu poudarjajo, da se je kavcijski sistem izkazal kot cenejši, učinkovitejši in preglednejši sistem zbiranja odpadne embalaže. Poleg tega odpira nova delovna meta, prispeva k manj smetenja ter omogoča več ponovne uporabe embalaže pijač in kvalitetnega recikliranja. "Verjamem, da je to korak naprej, kjer pridobimo vsi," je prepričan Petek.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window