Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski parlament zavrnil legitimnost poljskega ustavnega sodišča

četrtek, 21.10.2021

Strasbourg, 21. oktobra (STA) - Evropski parlament je danes v Strasbourgu z veliko večino sprejel resolucijo, da poljsko "nelegitimno ustavno sodišče ne more razlagati ustave". Poljsko ustavno sodišče je zgolj "orodje za legalizacijo nezakonitih ukrepov oblasti", EU mora zaščititi poljske državljane, so sklenili evroposlanci in se izrekli za zaščito evropskih sredstev.

"Evropska sredstva ne smejo biti na voljo vladam, ki očitno, namerno in sistematično spodkopavajo vrednote EU," je eno ključnih sporočil resolucije, ki so jo evropski poslanci danes potrdili s 502 glasovoma za, 153 proti in 16 vzdržanimi glasovi,

"Evropski parlament obsoja poskus spodkopavanja primarnosti prava EU ter poziva Svet EU in Evropsko komisijo, naj nujno zaščitita poljske državljane in EU," so še sporočili iz Evropskega parlamenta.

Po torkovi plenarni razpravi s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen so evroposlanci zdaj v resoluciji izrazili globoko obžalovanje zaradi sklepa ustavnega sodišča 7. oktobra, da evropsko pravo nima vedno primarnosti nad poljskim nacionalnim pravom. Kot so ocenili v Evropskem parlamentu, je to "napad na evropsko skupnost vrednot in zakonov kot celote".

Poljsko ustavno sodišče "zaradi pomanjkljive pravne veljavnosti in neodvisnosti ni pristojno za razlago poljske ustave", so še ocenili v Evropskem parlamentu in dodali, da se je poljsko ustavno sodišče "preoblikovalo v orodje za legalizacijo nezakonitih ukrepov oblasti".

Evropski parlament je hkrati pohvalil "več deset tisoč miroljubnih protestnikov na Poljskem, ki so na ulicah protestirali proti odločitvi poljskega ustavnega sodišča ter izrazili željo po močni demokratični Poljski v središču evropskega projekta". Ponovno so izrazili tudi polno podporo poljskim sodnikom, ki še vedno spoštujejo primarnost prava EU in pri Sodišču EU vlagajo zahteve za predhodno odločanje, kljub tveganju za kariero.

Evropski poslanci so še poudarili, da se v skladu s poljsko ustavo pogodbe EU neposredno uporabljajo v njenem pravnem redu in imajo prednost v primeru nasprotja z nacionalnim pravom.

Izrazili so tudi obžalovanje, ker da poljski premier "še naprej zlorablja sodstvo kot orodje za uresničevanje svoje politične agende". Poudarili so še, da Poljsko še naprej prostovoljno zavezujejo pogodbe unije in sodna praksa Sodišča EU.

Evropski parlament je od Evropske komisije in Sveta EU zahteval, naj zaščitita denar davkoplačevalcev, ki naj se ga ne dodeli vladam, ki "z nepovratnimi sredstvi namenoma in sistematično ogrožajo evropske vrednote". Svetu in komisiji predlaga začetek postopka za ugotavljanje kršitev, Sodišču EU pa uvedbo začasnih ukrepov.

Parlament komisiji in svetu tudi predlaga, da ne odobrita poljskega osnutka nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost ter sprožita mehanizme iz uredbe o pogojevanju evropskih sredstev. Resolucija tudi poziva Svet EU, naj v skladu s postopkom iz 7. člena pogodbe o EU ugotovi obstoj očitnega tveganja, da Poljska huje krši načelo pravne države.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window