Navigacija
Portal TFL

STA novice / GZS o novih obveznostih ponudnikov gostinskih storitev (dopolnjeno)

ponedeljek, 26.7.2021

Ljubljana, 26. julija (STA) - GZS izvajalce gostinskih storitev glede danes uveljavljenega odloka o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev opominja, da morajo s pisnim obvestilom na vidnem mestu potrošnike obvestiti o nujnosti izpolnjevanja PCT pogojev v prostorih izvajanja dejavnosti in da morajo spoštovanje tega pogoja preverjati pred vstopom v prostor.

"Za zagotavljanje zaščitne opreme in upoštevanje PCT pogojev (preboleli, cepljeni, testirani) so odgovorni delodajalci. Nadzor nad spoštovanjem ukrepov in pogojev izvaja Inšpektorat RS za delo," so v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) zapisali v odgovorih na številna vprašanja, ki jih glede odloka, ki bo veljal do vključno 1. avgusta, dobivajo s strani izvajalcev gostinskih storitev.

Kot so sporočili, odlok med drugim določa, da morajo ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač testiranje na virus opraviti tedensko, in sicer ali s hitrimi antigenskimi testi ali s PCR testi.

Testiranje ni obvezno za tiste gostince, ki imajo dokazilo o cepljenju proti covidu-19, dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR testa ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19, če ni minilo več kot osem mesecev od pozitivnega rezultata PCR testa oziroma od začetka simptomov in je oseba prejela zgolj en odmerek cepiva.

Ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti morajo zagotoviti minimalen možen stik s potrošniki, poskrbeti za redno prezračevanje, za redno razkuževanje miz, za razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov ter za uporabo zaščitnih mask v skladu z odlokom, ki pravi, da te niso obvezne za potrošnike, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus s PCR testom, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali s hitrim antigenskim testom, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ter tiste, ki so bolezen covid-19 preboleli ali so bili cepljeni.

Tisti potrošniki, ki niso cepljeni ali niso preboleli covida-19 v zadnjih šestih mesecih, morajo v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, imeti dokazilo o negativnem rezultatu testa na novi koronavirus s PCR testom, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali s hitrim antigenskim testom, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Dokazila o negativnem rezultatu testa potrošniki ne potrebujejo, če se gostinska dejavnost opravlja v zunanjem prostoru in je pri tem zagotovljena razdalja najmanj tri metre med robovi miz. Prav tako dokazila o negativnem rezultatu testa ne potrebujejo osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so v prostorih, kjer se opravlja gostinska dejavnost, skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki, so navedli v GZS.

Iz Obrtno-podjetnike zbornice Slovenije (OZS) pa medtem prihajajo opozorila o nesprejemljivosti nekaterih protikoronskih ukrepov, med njimi prav PCT pogojev v gostinstvu. Kot je za Televizijo Slovenija pojasnil predsednik OZS Branko Meh, je prav ta dejavnost med tistimi, ki so trenutno najbolj na udaru. V trgovini denimo PCT pogoja ni.

Danes so se zato sestali z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, v sredo pa se bodo še z zdravstvenim ministrom Janezom Poklukarjem in vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Matejo Logar. Po Mehovih besedah si obetajo dogovora o tem, kako naprej, oz. omilitve ukrepov, saj da se ne more tako obremenjevati storitvenih dejavnosti.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar pa je za nacionalno televizijo glede PCT pogoja danes poudaril, da se gostinci zavedajo pomena varovanja zdravja tako za goste kot za zaposlene, da pa je "sprejemanje takšnih ukrepov tako rekoč čez noč, z danes na jutri, za to panogo, ki je tako prizadeta, skrajno neresno, neodgovorno". "Še danes pravzaprav ne vemo, kako izpolnjevati ta pogoj, kako ga uveljaviti, kako ga udejanjiti. Skratka, gostinci so ogorčeni, za gostince je to kaplja čez rob," je bil oster.

Kot je pojasnil, člani sekcije za gostinstvo in turizem "pozivajo k uporu, pozivajo k ukrepom, ki bodo jasno dali vedeti, da tako za gostinstvo enostavno ne bo več šlo".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window