Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada v omejitev zbiranja in večji nadzor karanten (dopolnjeno)

ponedeljek, 29.6.2020

Ljubljana, 29. junija (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji omejitev zbiranja s 500 znižala na 50 ljudi. Izjema so prireditve z dovoljenjem NIJZ, kjer bodo organizatorji lahko zagotovili upoštevanje varnostne razdalje med obiskovalci. Izvajanje odloka bo lahko nadzorovala tudi policija v okviru svojih pristojnosti, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Kot je že dopoldne na novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, je v Sloveniji trenutno nekaj žarišč okužb, ki so posledica druženj, veseljačenj brez medsebojne razdalje. Zato se je vlada odločila, da zmanjša število ljudi, ki se smejo družiti, in to s 500 na 50.

Bodo pa ohranili možnost druženja do 500 ljudi, ko gre za organizirane prireditve, za katere bo na podlagi mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) izdano soglasje. Po Kacinovih besedah gre za prireditve, ki imajo sedežni red, s katerim bodo omogočili fizično razdaljo med udeleženci, ter imajo redarsko službo in podobno.

Ta izjema pa ne velja za shode, naj bodo organizirani ali ne, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Za čas trajanja splošne omejitve oziroma prepovedi zbiranja ljudi bo treba tudi prijaviti prireditve na podlagi zakona o javnih zbiranjih.

Ob vprašanjih o druženjih je bil Kacin sicer zadržan, dejal pa je, da "analiza starosti okuženih jasno pove, kje so se družili. Mladi so se družili na zasebnih zabavah, na katerih so bili udeleženi tudi nekateri gostje iz tujine".

Spletni portal 24ur med drugim poroča o "živahnem nočnem življenju" v prestolnici, kjer nočni klubi skladno z ukrepi sicer ostajajo zaprti, so se pa zabave preselile v bare, ki svoja vrata odprejo šele v nočnih urah in gostijo večje število obiskovalcev.

O tem, kaj nova omejitev zbiranja pomeni za organizacijo porok, pa je Kacin danes dejal, da je odločitev vsakega posameznika, ali je dogodek možno izpeljati v skladu z omejitvami in priporočili, sam bi predlagal omejeno število gostov in da dogodek mine brez gostov iz rizičnih skupin. "Poroka z okužbo zagotovo ni najboljši spomin," je ob tem dejal.

Za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji je treba po Kacinovih besedah tudi povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb. "Ta je absolutno nezadostna," je ocenil. Kritičen je do majhnega števila nadzorov zdravstvenega inšpektorata, kar je označil za nedopustno. "Morda bo kakšen minister zelo nesrečen, ampak jaz bom še enkrat povedal. Nedopustno majhno število nadzorov je bilo izvršeno s strani inšpektorata," je bil kritičen.

Kot je dejal, v tem trenutku noben zdravstveni inšpektor ne bi smel na dopust, saj da so prioritete nekje drugje. "Zdaj je treba kontrolirati, kdo se drži karantenske odločbe, ker bomo sicer v avgustu imeli zapolnjene bolnišnice," je opozoril.

Izpostavil je, da je tudi strokovna posvetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje "posebej odločno opozorila", da je treba povečati število nadzorov. Kacin ob tem upa, da je minister za zdravje Tomaž Gantar poziv skupine na nedeljski seji slišal, razumel in ga bo tudi upošteval.

Ob tem je še dodal, da je ministrstvo za notranje zadeve zato v nedeljo ponudilo pomoč pri obiskovanju oseb, ki jim je bila izdana karantena in kontroliranju njihovega zadrževanja v osamitvi. To je sicer pristojnost zdravstvenega inšpektorata. Kot je navedeno v sporočilu po seji vlade, "izvajanje odloka poleg pristojnih inšpekcijskih služb nadzoruje tudi policija v okviru svojih pristojnosti".

Tako se sedaj po Kacinovem mnenju ne more zgoditi, da bi se inšpektor znašel v situaciji, ko ne bi imel podpore policije. Za tako podporo policije inšpektorjem dodatna zakonska podlaga ni potrebna.

Pri testiranjih so v zadnjem času nastale tudi čakalne vrste. "Zagotovljeno je bilo, da bodo poskušali delo organizirat na tak način, da zastojev ne bo. Tudi to je razlog, da moramo preprečiti širjenje okužb," je še dejal Kacin.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window