Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sindikat kmetov in zbornica za popravke predlogov protikriznih ukrepov (dopolnjeno)

sreda, 25.3.2020

Ljubljana, 25. marca (STA) - Sindikat kmetov Slovenije je vlado pozval k razmisleku o enakopravnosti predlaganih ukrepov, ki jih je pripravila za kmetijski sektor. Ker v skupini za pripravo protikoronskih ukrepov ni predstavnika agrarnih ekonomistov, pozivajo, naj jo dopolni agrarni ekonomist Stane Kavčič. Tudi na kmetijski zbornici opozarjajo na pomanjkljivosti predlogov.

Kot so danes sporočili iz Sindikata kmetov Slovenije, vlado pozivajo k takojšnji proučitvi ukrepa neosemenjevanja plemenskih živali. To naj se začne izvajati, sicer bo sledila velika motnja v reprodukcijskem ciklu. Ob tem pa je treba poskrbeti za ustrezno zaščito izvajalcev, so dodali.

Ker se turistične kmetije, ki imajo prepoved delovanja, obravnava tako kot ostale gospodarske družbe in samostojne podjetnike v gostinskem sektorju, naj bodo enake obravnave deležne tudi kmetije, ki se ukvarjajo z dopolnilnimi dejavnostmi in jih zaradi izbruha epidemije ne morejo opravljati, so pozvali.

Ob zniževanju po njihovem že tako nizkih odkupnih cen kmetijskih pridelkov in živali predlagajo, naj se prizadetim kmetom podeli sorazmerno finančno pomoč. Opozorili so sicer, da se te že znižujejo, da odkupne cene živine že lani niso pokrivale proizvodnih stroškov, in da se je odkup živali sedaj močno zmanjšal.

"Obveščamo tudi, da Ljubljanske mlekarne že znižujejo odkupne cene mleka," so izpostavili. Če trend maloprodajnih cen temu ne bo sledil, se ostali deležniki v verigi okoriščajo na račun kmetov. Če se bo to nadaljevalo, so vlado pozvali k razmisleku o pomoči živilskopredelovalni industriji in trgovini.

V sindikatu kmetov ob tem za vse kmete, ki so pokojninsko in invalidsko zavarovani iz kmetijske dejavnosti ali opravljajo dopolnilno dejavnost na kmetiji, zahtevajo enake ukrepe, kot so predlagani za ostale samozaposlene, so še zapisali.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) zastavljene smernice ukrepov podobno pozdravljajo, a hkrati opozarjajo na pomanjkljivosti. Zastavljeni ukrepi po njihovem ne upoštevajo kritične situacije za obstoj posameznih področij znotraj kmetijstva.

"Tako se turistične kmetije soočajo s popolno ustavitvijo dejavnosti in odpovedanimi rezervacijami. Prav tako se je ustavila prodaja kmetijskih pridelkov in živali, kljub splošnemu prepričanju, da trg hrane ne more biti prizadet," je sporočil predsednik KGZS Cvetko Zupančič.

Na KGZS med drugim pričakujejo, da se bo nabor ukrepov razširil in omogočil nemoteno delovanje kmetij in izvajanje kmetijske dejavnosti tudi v razmerah izpada dohodka. Poudarjajo, da bi nabor ukrepov moral zajemati odpis prispevkov, omogočiti mesečni temeljni dohodek, odložitev plačila akontacije dohodnine, odpis dela katastrskega dohodka, zvišanje stopnje vračila trošarine za pogonska goriva za kmetijsko mehanizacijo in zagotavljanje nemotene oskrbe z repromaterialom za kmetijsko pridelavo.

"Dejstvo je, da so posamezne panoge kmetijstva, kot so vinogradništvo in vinarstvo ter turistična dejavnost na kmetijah, trenutno v izjemno težkem položaju. Prav tako vsakodnevno prihajajo informacije o težavah v drugih panogah," je poudaril Zupančič. Podčrtal je še, da kmetijske pridelave brez sezonske delovne sile ni možno izvajati.

Zbornica obenem opozarja na nujnost priprave dolgoročnih ukrepov, ki bodo slovenskemu kmetijstvu omogočili prebroditev vsesplošne finančne krize, ki se nakazuje in bo v prihodnje zagotovo prizadela tudi kmetijski sektor.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window