Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor za kulturo bo predlagal KPK, naj preveri kadrovanje na ministrstvu za kulturo

sreda, 19.2.2020

Ljubljana, 19. februarja (STA) - Odbor DZ za kulturo je na seji na zahtevo poslanske skupine Levica razpravljal o političnem kadrovanju v javnih zavodih. Odbor bo predlagal Komisiji za preprečevanje korupcije, da naj uvede postopek glede sumov političnega kadrovanja na ministrstvu za kulturo. Obenem odbor poziva ministra, naj na vodstvena mesta imenuje po kriterijih strokovnosti.

Od treh predlogov sklepov Levice so poslanci v celoti sprejeli le tistega, da bodo pozvali Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) naj preveri sume. Prvi predlog, da naj odbor pozove ministra za kulturo Zorana Pozniča, da naj preneha s političnim kadrovanjem in na vodstvena mesta imenuje kandidate, ki izkazujejo kompetence in strokovnosti, so poslanci SD pozneje z novim predlogom, ki je bil sprejet, "omilili". Izpustili so del, "da naj preneha s političnim kadrovanjem". Minister Poznič je na seji večkrat poudaril, da ni še noben postopek zaključen ter da on ne kadruje politično.

Poslanci tudi niso sprejeli predloga Levice, da bi ministrstvo pozvali, naj pravočasno začne postopke za javne razpise in pri tem spoštuje strokovna merila. So pa sprejeli razširjeni predlog SD, da naj KPK preuči, ali so bili kadrovski postopki za imenovanje vodstvenih kadrov v Tehniškem muzeju Slovenije, Slovenski filharmoniji (SF) in Moderni galeriji v skladu z zakonodajo.

Uvodoma je poslanec Luka Mesec (Levica) izrazil razočaranje nad Pozničem, saj je upal, da bo znal kot nekdaj na lokalni tudi na nacionalni prepoznati razvojne potencial. Vendar pa se je po njegovih besedah z nelegitimnimi poskusi kadrovanja spremenil v del "kadrovske hobotnice".

Navedel je imena direktorjev iz Moderne galerije, Javne agencije za knjigo RS (JAK) in Tehniškega muzeja Slovenije, katerim se, kot se boji, obeta razrešitev. Kritičen je tudi do razmer v Slovenski filharmoniji in imenovanja ravnatelja ljubljanske Opere, ki naj bi bil nekoč kriv za zaprtje Kinodvora.

Minister je na Mesečevo vprašanje oziroma vprašanja odgovarjal, da "ni še nič odločeno". Večkrat je poudaril, da je jezen na polresnice in laži, ki se pojavljajo v medijih. Ti naj bi po njegovih besedah operirali z imeni ljudi, ki jih želi postaviti na določena mesta. Tako naj bi bil denimo prejšnji minister Dejan Prešiček kandidat za kar nekaj mest, nazadnje naj bi ga predlagal celo za direktorja Lutkovnega gledališča Ljubljana. Ena izmed njegovih sodelavk pa naj bi zamenjala Zdenko Badovinac, kar se mu zdi pravi absurd.

Na vprašanje glede Slovenske filharmonije - v prid direktorici Marjetici Mahne je nekaj pozitivnih besed povedal upokojeni direktor SF - je minister odvrnil, da se je za razrešitev odločil zaradi velike finančne izgube. Poslanec SD Matjaž Nemec je vprašal predsednico odbora Violeto Tomič (Levica) kot predlagateljico, zakaj je povabila upokojenega direktorja SF, in ne članov strokovnega sveta oz. sveta zavoda. Ta mu je odvrnila, da ne morejo povabiti ljudi v postopkih.

Glede tehniškega muzeja je minister povedal, da ni zadovoljen z delom sedanje direktorice. Med drugim naj bi muzej vodila kar iz Ljubljane, v primeru JAK pa je odvrnil, da nima pristojnosti razreševanja direktorja.

Poznič je večkrat dejal, da ne razume, zakaj ga obtožujejo političnega kadrovanja. Poslanci Levice so mu odgovarjali, da so se dolžni odzvati na pozive javnosti, ki opozarja na problematiko.

Na sklic seje so bili kritični v SD. Nemec je večkrat želel dobiti besedo, kar je Mesec označil za taktiko, "da želijo s postopkovnimi razglasit sejo za nelegitimno.

Seje sta se udeležila tudi kustosa Moderne galerije Igor Španjol in Marko Jenko, ki sta oba povedala, da so zaposleni v muzeju zadovoljni z direktorico ter poudarila, da je za tovrstno institucijo, ki sodeluje z zelo uglednimi muzeji po svetu, nujen kompetenten direktor. Jenko je kot predsednik strokovnega sveta povedal, da je bila Zdenka Badovinac edina kandidatka s konkretno vizijo. Pozneje se je Nataša Sukič (Levica) menila, da je v Sloveniji vrhunskih kulturnih menedžerjev zelo malo.

Samo Bevk (SD) je dejal, da je Poznič med drugim poskrbel za zakon o kulturnem evru, ki bo prinesel več denarja v kulturi, zato ne razume kadrovskih očitkov.

Minister je malo pred koncem dejal, da se tudi sam strinja, da morajo biti zadeve transparentne, da so že na ministrstvu dali določene zadeve v preverbo KPK, da pa kot minister ni dolžan upoštevati mnenja svetov.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window