Portal TFL

STA novice / Vodstvo in sindikat v Tušu sklenila podjetniško kolektivno pogodbo (dopolnjeno)

četrtek, 20.6.2024

Celje, 20. junija (STA) - Vodstvo podjetja Engrotuš in predstavniki Sindikata Tuš so v torek podpisali podjetniško kolektivno pogodbo, ki določa najnižje osnovne plače po posameznih tarifnih razredih in ureja pogoje dela. Dogovor predvideva postopno zvišanje najnižje osnovne plače za posamezna delovna mesta; plačo za delovno mesto prodajalec uvodoma zvišuje na 1270 evrov.

Kot so danes sporočili iz Engrotuša, se bo osnovna plača prodajalca vsako leto uskladila z dvigom minimalne plače in tako ne bo več mogla biti nižja od nje.

Dogovor po njihovih navedbah ureja tudi uskladitve dviga najnižjih osnovnih plač po ostalih tarifnih razredih in delovnih mestih ter uskladitve najnižjih osnovnih plač z inflacijo, in sicer vsakega 1. julija tekočega leta. Rast sicer ne bo smela biti več kot triodstotna.

Pogodba poleg osnovne plače vključuje dodatke, ki se med drugim nanašajo na razporeditev delovnega časa, posebne obremenitve in opravljanje dela v drugi enoti oz. nadomeščanje, pravico do odklopa, ureditev agencijskega dela - agencijski delavci morajo po šestih mesecih dela v Tušu dobiti ponudbo za zaposlitev za nedoločen čas -, plačani šestdnevni oskrbovalni dopust.

Prav tako pogodba ureja pogoje dela, med drugim delovni čas in kraj opravljanja dela, ki je omejen na prodajalne oz. enote, ki od kraja bivanja zaposlenega niso oddaljene več kot 50 kilometrov oz. za starše otrok do prvega razreda osnovne šole več kot 30 kilometrov. Premestitve so časovno omejene na 30 dni v letu.

"S podpisom podjetniške kolektivne pogodbe smo potrdili našo zavezo, da poskrbimo za dobrobit in zadovoljstvo zaposlenih. Pogajanja s predstavniki sindikata so bila korektna in zadovoljni smo, da smo dosegli dogovor tako glede plač kot tudi pogojev dela. Naš skupni interes je čim bolje poskrbeti za naše sodelavce," je podpis pogodbe pospremil direktor Engrotuša Dušan Mitič.

Predsednica Sindikata Tuš Mirjana Janjić pa je ocenila, da so imeli po lanskoletni napovedi stavke zadnjih šest mesecev učinkovit socialni dialog. Pogajanja so po njenih besedah potekala zgledno in konstruktivno. "Pred tremi leti, v začetku organiziranja sindikata, so se vse te zahteve, ki smo jih sedaj dosegli, zdele nemogoče. Ampak skupaj nam je uspelo to, kar je bilo prejšnja leta nemogoče. Ogromno časa in dela smo vložili, da smo se kot delavci otresli strahu in začeli verjeti v možnost dogovora. Brez sindikata bi še zmeraj stali na mestu, nič se ne bi spremenilo, kvečjemu bi bilo še slabše," je prepričana.

Septembra bosta socialna partnerja nadaljevala pogajanja za nov sistem nagrajevanja, so še pojasnili v Engrotušu.

Ob novici o sklenjeni podjetniški kolektivni pogodbi v trgovcu se je oglasil tudi državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan. Izrazil je veselje, da nedavne spremembe zakona o delovnih razmerjih in dolgoletna prizadevanja stranke Levica za dvig minimalne plače povzročajo konkretne izboljšave za zaposlene.

Izid kolektivnih pogajanj v Engrotušu po Juvanovem prepričanju dokazuje tezo, da bo dvig minimalne plače povzročil pasovni dvig vseh plač. Nova kolektivna pogodba je po njegovi oceni tudi dober primer, kako lahko pravice, ki jih je država vpeljala ob zadnji spremembi zakona o delovnih razmerjih ob ustrezni organiziranosti delojemalcev zaživijo v praksi ali pa so celo izboljšane.

Iz nove kolektivne pogodbe v Engrotušu je izpostavil dogovorjenih šest dni plačanega dopusta za žrtve nasilja, več pravic za delavce, ki skrbijo za družinske člane, plačan oskrbovalski dopust, kar presega zakonsko normo, in uresničevanje pravice do odklopa. Pomembno zmago po Juvanovem prepričanju predstavlja tudi določba, po kateri bo Engrotuš agencijskim delavcem po petih mesecih ponudil pogodbo o zaposlitvi.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window