Portal TFL

STA novice / Vlada trgovcem dovoljuje nekoliko višjo maržo za bencin in dizel

četrtek, 22.2.2024

Ljubljana, 22. februarja (STA) - Vlada je danes izdala spremembe uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, s katero nekoliko zvišuje najvišjo dovoljeno višino marže za bencin in dizel. Kljub temu bo nadaljnja omejitev marže pozitivno vplivala na višino drobnoprodajnih cen določenih naftnih derivatov in s tem tudi na inflacijo, poudarjajo na vladi.

Za dvig najvišje dovoljene marže za bencin in dizelsko gorivo se je vlada odločila na podlagi večkratnih pozivov distributerjev. Najvišja dovoljena marža za liter dizla se tako spreminja z 0,0683 na 0,0783 evra, za liter neosvinčenega motornega bencina pa z 0,0694 na 0,0794 evra. Najvišja dovoljena višina marže za ekstra lahko kurilno olje ostaja nespremenjena.

Uredba bo začela veljati z naslednjim regulativnim obdobjem, ki se začne 27. februarja in velja do vključno 25. marca.

Kot poudarjajo na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, bo ohranitev omejitve najvišje dovoljene višine marže pozitivno vplivala na prodajno ceno pogonskih goriv in s tem tudi na inflacijo. Ta je še vedno nad povprečjem v območju evra, kar po navedbah ministrstva pomeni, da je treba postopoma zniževati stopnjo inflacije za preprečevanje njenih negativnih posledic na ljudi in poslovno okolje.

"V primeru, da z uredbo ne bi predlagali omejitve marž, bi se drobnoprodajne cene bencina in dizla zvišale bolj, kar lahko vpliva na konkurenčnost podjetij na mednarodnih trgih oziroma lahko vpliva na socialni položaj končnih potrošnikov," še izpostavljajo na ministrstvu.

Vlada je sicer najvišjo dovoljeno višino marže prvič omejila konec lanskega novembra. Zoper to odločitev sta družbi Petrol in Mol vložili pobudi za oceno ustavnosti s predlogom za začasno zadržanje. Vlada meni, da sta pobudi nedopustni. Ustavno sodišče o tem sicer še ni odločilo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window