Portal TFL

STA novice / DZ se je seznanil z odstopoma poslancev Zavca in Marzidovška (dopolnjeno)

ponedeljek, 18.9.2023

Ljubljana, 18. septembra (STA) - DZ se je na začetku redne plenarne seje seznanil z odstopoma poslancev Svobode Dejana Zavca in Martina Marzidovška, s čimer jima je prenehala funkcija. Državna volilna komisija bo o ugotovitvi pravice do opravljanja funkcije nadomestnih poslancev odločila do torka do 12. ure, po neuradnih podatkih bosta nadomestna poslanca Jurij Lep in Dejan Süč.

Poslanca sta svojo odločitev o odstopu javnosti sporočila v četrtek. Kot sta pojasnila, Zavec odhaja iz zdravstvenih razlogov, Marzidovšek pa zaradi novega kariernega izziva, svoje poslanstvo bo nadaljeval na področju umetne inteligence. Oba sta v izjavi za javnost zanikala, da odstopata, ker se ne bi našla v funkciji poslanca.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic pa je ob tem dejal, da čeprav v javnosti nista bila najbolj vidna, sta bila v poslanski skupini izjemna dodana vrednost. Poudaril je, da poslanska skupina ostaja polnoštevilčna in da so vsi skupaj zavezani istim programskim ciljem in volivcem.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič bo, kot je napovedala na današnji seji DZ, o odstopih obvestila Državno volilno komisijo in jo zaprosila, da DZ sporoči, kateri kandidat bo postal poslanec za preostanek mandatne dobe. Nato bo stekel postopek v DZ.

Marzidovška bi lahko glede na volilne izide na lanskih parlamentarnih volitvah v poslanskih klopeh nasledil nekdanji poslanec Jurij Lep, Zavca pa vodja kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Süč.

Na Državni volilni komisiji (DVK) so že sklicali dopisno sejo s predlogoma sklepov o ugotovitvi pravice do opravljanja funkcije nadomestnih poslancev. Glasovanje je mogoče do torka do 12. ure. Iz sklica seje imeni nadomestnih poslancev nista vidni, a po neuradnih podatkih gre za Lepa in Süča, ki sta že izrazila pripravljenost prevzeti poslanski mandat.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window