Portal TFL

STA novice / Notranji ministri EU vendarle z dogovorom o ključnih uredbah migracijskega pakta

četrtek, 8.6.2023

Luxembourg, 08. junija (STA) - Notranji ministri EU so se na današnjem zasedanju v Luxembourgu po skoraj celem dnevu pogajanj vendarle dogovorili o predlogih uredbe o upravljanju azila in migracij ter uredbe o azilnih postopkih, je povedala švedska ministrica za migracije Maria Malmer Stenergard. Gre za dva ključna zakonodajna predloga v okviru migracijskega pakta.

Uredba o upravljanju azila in migracij ter uredba o azilnih postopkih po navedbah švedskega predsedstva Svetu EU predstavljata glavna stebra reforme azilnega sistema. Poleg tega sta ključna za dobro ravnovesje med odgovornostjo in solidarnostjo, so zapisali na Twitterju.

Stališče Sveta EU o predlogu uredbe o upravljanju azila in migracij med drugim vključuje določbo o t. i. obvezni solidarnosti med državami članicami. V skladu s tem bi morale manj obremenjene članice sprejeti določeno število prosilcev za azil iz držav, ki so bolj izpostavljene migracijskim pritiskom. Če tega ne bi želele storiti, pa bi morale tej članici plačati določen znesek.

Da se Slovenija strinja s tem solidarnostnim okvirjem, je že med zasedanjem povedal slovenski notranji minister Boštjan Poklukar, ki je napovedal podporo kompromisnemu predlogu o uredbah.

Zdaj se bo Svet EU o predlogih teh dveh uredb pogajal z Evropskim parlamentom, ki je svoja pogajalska izhodišča že sprejel.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window