Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada z novo uredbo določa obveznost zalog zaščitne opreme za primer naravnih in drugih nesreč

četrtek, 8.6.2023

Ljubljana, 08. junija (STA) - Vlada je danes izdala novo uredbo, ki določa vrsto in najnujnejši obseg zaščitnih sredstev in opreme za primer naravnih in drugih nesreč, ki jih morajo zagotoviti gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije, državni organi, organi samoupravnih lokalnih skupnosti ter prebivalci, lastniki in uporabniki stavb, izhaja iz sporočila po seji vlade.

Ministrstvo za obrambo je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ministrstvom za zdravje ter ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport pripravilo novo uredbo, ki na novo ureja področje zagotavljanja sredstev in opreme za osebno in skupinsko zaščito za primer množičnega pojava nalezljive bolezni. Določa organe in organizacije, ki so dolžni zagotavljati enomesečno zalogo minimalne količine sredstev in zaščitne opreme ter vrsto in metodologijo za določitev potrebnih količin zaloge posamezne opreme.

Rešitev temelji na seznamu trimesečnih strateških zalog medicinsko-tehničnih sredstev za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v Sloveniji, ki ga je vlada sprejela 8. julija 2020, izhaja iz sporočila po seji vlade.

Prav tako uredba določa dolžnost teh organov in organizacij, da ob dejanskem nastanku množičnega pojava nalezljive bolezni zagotavljajo enomesečno zalogo minimalne količine zaščitnih sredstev, kot jo določi NIJZ.

Vzpostavlja tudi postopek ugotavljanja potreb, če organi in organizacije, predvsem ob nestabilnosti trga, opreme ne uspejo zagotoviti sami. Minimalna zaloga potrebnih sredstev in opreme se tako oblikuje na dveh ravneh, in sicer pri izvajalcu posamezne dejavnosti ter v okviru državnih blagovnih rezerv.

S uredbo vlada sledi zahtevam računskega sodišča, ki je novelacijo uredbe predvidelo kot popravljalni ukrep po reviziji učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje širjenja novega koronavirusa, izhaja iz sporočila po seji vlade.

Vlada je na današnji seji sicer tudi izdala odločbo, s katero je Vesno Marinko imenovala za generalno direktorico direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje za dobo petih let.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window