Portal TFL

STA novice / Piratska stranka zbrala več kot 5000 podpisov za omejitev županskih mandatov

četrtek, 1.6.2023

Ljubljana, 01. junija (STA) - Piratska stranka je do današnjega roka za zbiranje podpisov v podporo zakonodajni pobudi za omejitev županskih mandatov na dva zaporedna mandata zbrala več kot 5000 podpisov. Podpise in predlog zakona bodo v državni zbor vložili čez 14 dni, saj jim upravne enote še niso izročile vseh elektronskih podpisov, so sporočili iz Piratske stranke.

Piratska stranka bo podpise podpore predlogu skupaj s predlogom zakona vložila v DZ, kjer bodo obrazce še enkrat preverili. V kolikor bo število veljavnih podpisov vsaj 5000, bo zakon sprejet v zakonodajni postopek. Takrat se bodo predstavniki Piratske stranke tudi sestali s predstavniki poslanskih skupin in jih poskusili prepričati, da zakon podprejo, pojasnjujejo v Piratski stranki.

Vsem, ki so prispevali svoj podpis, so se v Piratski stranki zahvalili, prav tako so se zahvalili medijem, saj se je po njihovih ocenah v javnosti "odprla široka razprava, ki se bo po odločitvi DZ lahko odprla še v parlamentu".

Predlog so sicer s svojimi podpisi podprli tudi ministri iz vrst Levice Luka Mesec, Asta Vrečko in Simon Maljevac.

V Piratski stranki so tudi poudarili, da so za "delovanje demokracije potrebne varovalke," pri čemer je "institut omejevanja mandatov za izvršne funkcije eno izmed orodij za zaščito demokratičnosti volitev in zaščito javnih sredstev pred zlorabo".

Več zaporednih županskih mandatov se je po oceni Piratske stranke izkazalo kot problematično, ker se zakonodajna in izvršna oblast na lokalni ravni ne ločujeta, mestni oz. občinski svet pa da je podaljšek župana.

Predlogu ostro nasprotujejo v Skupnosti občin Slovenije, saj župani in županje ocenjujejo, da je nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli. V skupnosti so nosilce najpomembnejših funkcij v državi sicer pozvali, naj se opredelijo do predloga.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window