Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ustavno sodišče: Zakonske določbe o obdelavi podatkov o letalskih potnikih (PNR) niso neustavne

petek, 9.12.2022

Ljubljana, 09. decembra (STA) - Ustavno sodišče je odločilo, da določba zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki se nanaša na obdelavo podatkov o letalskih potnikih (PNR) za namene preprečevanja, odkrivanja, preiskovanja in pregona terorističnih in drugih hudih kaznivih dejanj, ni v neskladju z ustavo. Ureditev je izpodbijal Varuh človekovih pravic.

Varuh človekovih pravic je zakonski ureditvi očital kršitev 38. člena ustave, ki varuje pravico do varstva osebnih podatkov. Očital je, da zakonodajalec ni določil dovolj jasno in določno, kateri osebni podatki letalskih potnikov se lahko obdelujejo za namene preprečevanja, odkrivanja, preiskovanja in pregona terorističnih in drugih hudih kaznivih dejanj.

Izpodbijana zakonska ureditev je bila sprejeta zaradi obveznosti Slovenije, da prenese v svoj pravni red direktivo EU, je ustavno sodišče spomnilo ob današnji objavi odločbe.

Ker so očitki o protiustavnosti zakonskih določb pomenili tudi očitek o neskladnosti določb evropske direktive s pravico do zasebnosti in pravico do varstva osebnih podatkov iz Listine Evropske unije o temeljnih pravicah, je Ustavno sodišče Sodišču Evropske Unije, ki je izključno pristojno presojati o veljavnosti prava Unije, predložilo vprašanje v predhodno odločanje. Sodišče Evropske Unije je v sodbi z 21. junija odgovorilo tudi na zastavljeno vprašanje glede jasnosti in določnosti osebnih podatkov letalskih potnikov.

Ustavno sodišče je z danes objavljeno odločbo ugotovilo, da izpodbijana ureditev ni v neskladju z 38. členom ustave. Osebni podatki letalskih potnikov v zakonu sicer sami po sebi niso bili dovolj jasno in pomensko določljivi. "Vendar pa je s tem, ko je Sodišče EU z razlago osebne podatke iz direktive EU zamejilo, zamejilo tudi pomen osebnih podatkov iz izpodbijanega zakona, ki prenašajo obveznosti iz omenjene direktive. S to naknadno razlago Sodišča EU je bilo tako zadoščeno zahtevi iz 38. člena ustave, da morajo biti osebni podatki v zakonu določno opredeljeni," je zapisalo ustavno sodišče.

Varuh človekovih pravic je sicer vložil zahtevo za oceno ustavnosti treh med seboj neodvisnih sklopov določb zakona o nalogah in pooblastilih policije. O prvih dveh sklopih - o uporabi brezpilotnih zrakoplovov in optične prepoznave registrskih tablic pri opravljanju policijskih nalog - je ustavno sodišče že odločilo julija 2019.

Tedaj je razveljavilo del zakona glede uporabe tehničnih sredstev za prepoznavo registrskih tablic, medtem ko so ugotovili, da pravna podlaga za uporabo brezpilotnikov pri opravljanju policijskih nalog ni neustavna.

S tokratno delno odločbo pa je torej ustavno sodišče odločilo še o zadnjem, tretjem sklopu, ki se nanaša na obdelavo podatkov o letalskih potnikih (PNR).

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window