Navigacija
Portal TFL

STA novice / Operaterji EU in Zahodnega Balkana za znižanje stroškov mobilnega gostovanja (dopolnjeno)

torek, 6.12.2022

Tirana, 06. decembra (STA) - Več operaterjev iz članic Evropske unije in držav Zahodnega Balkana so danes v Tirani podpisali deklaracijo o znižanju stroškov podatkovnega gostovanja od oktobra prihodnje leto. Ceno nameravajo določiti do maja. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob podpisu poudarila, je to dobro za gospodarstvo, turizem in ljudi.

Podpisniki izjave so se tako dogovorili, da se bodo do 1. maja 2023 dogovorili o zgornji ceni podatkovnega gostovanja v svojih omrežjih. Bistveno znižanje stroškov gostovanja bo začelo veljati 1. oktobra.

O tem, na kakšen način bodo znižali stroške - na primer s popusti, posebnimi paketi ali novimi tarifnimi načrti - bo prepuščeno vsakemu operaterju posebej, še piše v izjavi. Nižja cena prenosa mobilnih podatkov bo morala biti na voljo najširšemu možnemu krogu končnih uporabnikov brez ovir ali pogojev, povezanih s paketi v domačem omrežju.

Izjavo so ob robu vrha EU-Zahodni Balkan, ki danes poteka v Albaniji, podpisali ponudniki iz BiH, Kosova, Srbije, Severne Makedonije, Nemčije in Avstrije. Med njimi sta tudi skupina Deutsche Telekom in avstrijska skupina A1, pod katero sodi slovenski operater A1 Slovenija. Izjavo sta obenem ločeno podpisali družbi A1 Srbija in A1 Severna Makedonija.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozdravila podpis izjave. "To je dobro za gospodarstvo in turizem. Obenem je tudi dober način za tesnejše povezovanje ljudi," je zapisala na Twitterju.

Gre sicer za enega od ukrepov za približevanje regije EU. Stroški mobilnega gostovanja v državah Zahodnega Balkana, kamor potujejo tudi številni Slovenci, so namreč glede na evrotarifo, ki je v veljavi v uniji, bistveno višji.

Slovenski premier Robert Golob je v izjavi za medije ob robu vrha izrazil željo, da bi se Evropska komisija in države na Zahodnem Balkanu pridružile pozivu evropskih poslancev, da se v cono brez dodatnih stroškov roaminga, ki velja znotraj EU, vključi tudi vse države Zahodnega Balkana. "Mislim, da je to prava pot naprej, ne pa neko prostovoljno zniževanje stroškov s strani monopolistov," je dodal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window