Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pristojni o načrtih za učinkovito odzivanje na vse oblike nasilja

četrtek, 29.9.2022

Ljubljana, 29. septembra (STA) - Na ministrstvu za notranje zadeve so predstavniki relevantnih državnih institucij in nevladnih organizacij razpravljali o ustreznem in učinkovitem odzivanju vseh deležnikov na vse oblike nasilja. To področje je po besedah ministrice Tatjane Bobnar ena prednostnih nalog ministrstva v tem mandatu, so sporočili z ministrstva.

Nasilje v družini, nasilje nad ženskami, femicidi in spolne zlorabe so hud družbeni problem. Pri tem gre za kompleksna kazniva dejanja, ki zahtevajo poseben pristop in obravnavo, ključnega pomena je celostno razumevanje in obravnava te problematike.

"Zato je nujen multidisciplinaren pristop, predvsem pa učinkovito in hitro delo policije ter preko drugih pristojnih institucij," je poudarila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Napovedala je, da bo konec septembra posredovala policiji usmeritve in obvezna navodila za pripravo načrta dela v letu 2023, s posebnim poudarkom na učinkovitem preprečevanju in preiskovanju kaznivih dejanj nasilja v družini. Cilj je zaščita žrtve in preprečitev nadaljnjega nasilja, spodbujanje prijav in s posebnim poudarkom na senzibilizaciji policije tudi pri kaznivem dejanju zalezovanja.

Današnji sestanek, na katerem sta sodelovala tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac, je bil namenjen medsebojni izmenjavi mnenj in predlogov med vsemi deležniki. Tako so predstavnice nevladnih organizacij predstavile izkušnje, ki so jih pridobile pri svojem dolgoletnem delu z žrtvami nasilja, izpostavljene so bile tudi dobre prakse in sodelovanje s policijo.

Na sestanku so se dogovorili, da bodo nevladne organizacije svoja opažanja posredovale ministrstvu za notranje zadeve. Te bodo v čim večji meri poskušali vključiti v akcijski načrt, ki ga bodo pripravili. Kot je dejala ministrica Bobnar, "akcijski načrt nujno potrebujemo, saj se moramo zelo konkretno soočiti s tem težkim vprašanjem in ugotoviti, kaj je treba na tem področju še dodatno spremeniti in dopolniti, da bomo še bolj učinkoviti".

Ob koncu so se sogovorniki strinjali, da so tovrstni sestanki nujni, medsebojno sodelovanja in delovanja pa je nedvomno ključ za učinkovitejše delo na tem področju. Tako so se na ministrstvu za notranje zadeve že odzvali pobudi nevladnih organizacij, da soorganizirajo in izvedejo multidisciplinarno strokovno konferenco na temo nasilja v družini in nasilja nad ženskami konec novembra, ko obeležujemo začetek mednarodnih dnevov boja proti nasilju nad ženskami.

Bobnar je v pogovoru za STA povedala, da Inštitut za kriminologijo pripravlja raziskavo o učinkovitosti ukrepa prepovedi približevanja, pri katerem sodeluje tudi notranje ministrstvo oz. policija. Žensk v Sloveniji ne ogrožajo migranti, zanje je najbolj nevaren kraj dom, je poudarila ministrica.

Na podlagi raziskave bi Bobnarjeva sprožila razmislek o sistemski uvedbi programa za delo s povzročiteljem, v sodelovanju denimo z Društvom za nenasilno komunikacijo in drugimi, in morda uvedbi elektronske zapestnice. Izsledkom raziskave bo sledila tudi morebitna sprememba zakonodaje.

Ob tem na žrtve apelira, naj nasilje prijavijo. Če si žrtev ne upa, naj zaupa prijateljici, zdravniku, centru za socialno delo, šoli ali tožilstvu. Samo prijava ustavi nasilneža, je dodala.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window