Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlogu zakona o podvojitvi otroških dodatkov podpora na matičnem odboru

četrtek, 22.9.2022

Ljubljana, 22. septembra (STA) - Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je za obravnavo na petkovi izredni seji DZ pripravil predlog zakona o začasnih ukrepih za omilitev posledic draginje za upravičence do otroškega dodatka. Med upravičence so na odboru dodali rejniške družine. Opozicijo pa skrbi, da predvidena rešitev zapostavlja revne zaposlene.

Kot je dejal državni sekretar z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan, gre za drugi zakon po vrsti za pomoč prebivalstvu, s katerim poskušajo omiliti posledice draginje. Tokrat so po njegovih besedah v večji meri poskušali zajeti tudi družine, v katerih so starši zaposleni. Pri tem pa so se naslonili na dohodkovne razrede, kot so določeni pri otroškem dodatku.

Tako bodo družine z otroki, ki so upravičene do otroškega dodatka, tri mesece prejele draginjski dodatek. V novembru in decembru letos ter januarju prihodnje leto bo namreč otroški dodatek podvojen, in sicer bodo družine ob otroškem dodatku za vsakega otroka prejele še izplačilo v višini otroškega dodatka, ki ga sicer prejemajo za prvega otroka.

Za izplačilo draginjskega dodatka ne bo treba vložiti vloge, ampak bo izplačan na podlagi veljavne odločbe za otroški dodatek. Ukrep je težak 60 milijonov evrov. Odbor pa je ob tem danes sprejel tudi dopolnilo koalicije, po katerem bodo do draginjskega dodatka upravičene tudi rejniške družine. Brez zadostne podpore pa je ostal predlog dopolnila SDS, po katerem bi se višina draginjskega dodatka določila v dvakratnem znesku otroškega dodatka.

Karmen Furman (SDS) je opozorila, da parlamentarna zakonodajno-pravna služba izpostavlja, da se upravičenci do draginjskega dodatka po tem zakonu prekrivajo z upravičenci do energetskega dodatka po zakonu o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva.

V SDS tudi opozarjajo, da se je zaradi vsesplošne rasti cen poslabšal položaj vseh družin, ne samo najrevnejših, zakon pa po besedah Furmanove otroke in družine, v katerih sta oba starša zaposlena z minimalno in pa povprečno plačo, postavlja v slabši položaj v primerjavi z otroki in družinami, v katerih so straši prejemniki denarne socialne pomoči.

Tudi poslanka NSi Iva Dimic je dejala, da predlagani ukrep v osnovi podpira, a se ji zdi, da bodo v okviru ukrepov za blažitev draginje nekatere družine prejele dvojno podporo, medtem ko bodo nekatere iz ukrepov izpadle, zlasti družine srednjega sloja, kjer sta oba starša zaposlena, lahko tudi za minimalno plačo. Opozorila je, da je pri draginjskih dodatkih morda najbolj prikrajšanj prav srednji sloj, ki je delovno aktiven.

Furmanova je poudarila, da z njihovim dopolnilom ne bi nikomur nič vzeli, bi pa družinam delavcev s povprečno plačo omogočili, da dobijo pomoč vsaj za pokritje osnovne življenjske košarice.

"Z dopolnilom, kot ga predlagate, v resnici samo še povečujete nesorazmernost, ki jo kritizirate," je SDS odgovoril Juvan. Kot je poudaril, draginja ne prizadene vseh enako, ampak prizadene tiste z nižjimi dohodki bistveno bolj kot tiste z višjimi. Kot je dodal, pa pričakujejo, da bodo stanje v družinah, kjer so starši zaposleni, moral naslavljat tudi preko reform v davčnem paketu in po njegovem mnenju tudi z dvigom minimalne plače z novim letom.

"Pomagamo tistim z najnižjimi dohodki in tisti, ki imajo nizke plače, so v tem ukrepu zagotovo udeleženi," je prepričan tudi Darko Krajnc (Svoboda). Soniboj Knežak (SD) je dejal, da gre za enega od ukrepov in da bodo spremljali vpliv draginje na vse najranljivejše skupine. Prejemnikov otroškega dodatka je po njegovih navedbah približno 330.000 in prepričan je, da bo družinam z otroki ta pomoč več kot dobrodošla. Miha Kordiš (Levica) pa je ob siceršnji podpori ukrepu menil, da bi bilo bolj smiselno graditi na mehanizmu že sprejetega draginjskega dodatka in za sredstva, ki so na voljo, dvigovati cenzus za upravičence.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window