Navigacija
Portal TFL

STA novice / Delodajalci za umik predlagane novele zakona o dohodnini iz javne obravnave

četrtek, 11.8.2022

Ljubljana, 11. avgusta (STA) - Reprezentativne delodajalske organizacije v celoti nasprotujejo parcialnim spremembam, ki jih prinaša vladni predlog novele zakona o dohodnini. Od vlade pričakujejo celovito davčno reformo in predlagajo umik predloga zakona iz javne obravnave, so zapisale v skupnem sporočilu za javnost.

Na Trgovinski zbornici Slovenije, Gospodarski zbornici Slovenije, Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ter v Združenju delodajalcev Slovenije in Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije opozarjajo, da bi se na podlagi predloga novele zakona o dohodnini še pred njihovo dokončno uveljavitvijo izničili pozitivni učinki zadnjih sprememb zakona o dohodnini iz marca letos.

Kot so opozorili, predlog zakona pred začetkom javne obravnave ni bil obravnavan v okviru Ekonomsko-socialnega sveta, kar je v nasprotju s pravili o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta.

"Ministrstvo za finance je že napovedalo celovito davčno reformo, v okviru katere bi lahko na podlagi celovite analize predlagalo tudi spremembe dohodninske zakonodaje, in sicer v smeri zagotovitve večjih neto prihodkov slovenskim državljanom, ne pa da predlaga parcialne spremembe, ki bodo njihove neto prihodke še zmanjšale," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ministrstvu za finance zato predlagajo, da predlagani zakon umakne iz javne obravnave.

Finančno ministrstvo je predlagane spremembe novele zakona o dohodnini, uveljavljene spomladi, predstavila 1. avgusta. Predlog novele je v javni obravnavi do 19. avgusta.

Predlagane spremembe naj bi bile uveljavljene s 1. januarjem 2023, med drugim pa predvidevajo zaustavitev zviševanja splošne olajšave ter vrnitev obdavčitve najvišjih plač in najemnin na prejšnje ravni.

Gre za spremembe davčne zakonodaje, ki se zdijo finančnemu ministrstvu najbolj nujne, medtem pa so že začeli pripravljati bolj obsežne spremembe. Te naj bi bile pripravljene v začetku leta in bile deležne tudi bolj široke javne razprave, uveljavljene pa bi lahko bile z začetkom leta 2024.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window