Navigacija
Portal TFL

STA novice / Računsko sodišče: Ministrstvo v letih 2018-2021 neučinkovito pri spodbujanju filmske dejavnosti

sreda, 18.5.2022

Ljubljana, 18. maja (STA) - Računsko sodišče je po zastoju financiranja filmskih in AV projektov v letu 2020 izvedlo revizijo, kako učinkovito je bilo v obdobju od leta 2018 do sredine leta 2021 upravljanje s pogodbami za spodbujanje te dejavnosti. Med drugim je ugotovilo, da ministrstvo ni načrtovalo proračunskih sredstev za izvajanje programa SFC v skladu s predpisi.

Kot je zapisalo sodišče, so z revizijo želeli proučiti zlasti, kaj je bil temeljni vzrok za zastoj financiranja, kakšen je bil dejanski obseg zastoja in v kakšni meri sta za to odgovorna ministrstvo za kulturo in Slovenski filmski center (SFC).

V reviziji je sodišče ugotovilo, da ministrstvo v letih 2018 do 2019 ni načrtovalo proračunskih sredstev za izvajanje programa dela SFC v skladu s predpisi o proračunskem načrtovanju ter pri tem ni upoštevalo večletne narave projektov. Večletnim projektom, ki so bili odobreni v letih 2018 in 2019, namreč ni zagotovilo kontinuiranega financiranja, saj je sredstva načrtovalo le za tekoče leto. Zato je v letu 2020 prišlo do večjih zastojev izplačil pri projektih, ki so že bili v izvajanju.

Ministrstvo je tudi zamujalo z nakazili sredstev, zato po oceni sodišča obstaja tveganje, da so bili zaradi zamud z izplačili finančno prizadeti tako nekateri slovenski filmski ustvarjalci kot tudi druge, od njih finančno odvisne osebe, vključno z njihovimi pogodbenimi partnerji.

Poleg tega z ministrstvom za finance do druge polovice leta 2020 ni vzpostavilo konstruktivnega dialoga za iskanje rešitev znotraj veljavne zakonodaje, temveč je vztrajalo pri nadaljnji uporabi pretekle neustrezne in nepravilne prakse proračunskega načrtovanja.

"Ministrstvo je do sredine leta 2021 sistem zagotavljanja proračunskih sredstev za delo SFC izboljšalo in v proračun ustrezno umestilo večino odprtih filmskih projektov, še vedno pa ni zagotovilo ustreznih pravnih podlag za izvajanje prihodnjih javnih razpisov in za kontinuirano financiranje filmskih projektov v prihodnje," piše v povzetku revizije. Sodišče je tako ocenilo, da ministrstvo ni bilo učinkovito pri zagotavljanju pravnih in materialnih pogojev za upravljanje SFC s pogodbami.

Glede poslovanja SFC pa je ugotovilo, da je bil ta le delno učinkovit pri upravljanju s pogodbami na tem področju, vendar to po oceni sodišča ni vplivalo na zastoj financiranja filmske in avdiovizualne (AV) produkcije v letu 2020. "SFC je namreč v letih 2018 in 2019 vsa sredstva izbranim filmskim projektom izplačal v ustreznih rokih, zamude, nastale v letu 2020, pa so bile posledice reševanja zastoja financiranja s strani ministrstva," je zapisalo sodišče.

Ministrstvu je sodišče priporočilo, naj pripravi predlog sprememb internih aktov, ki bodo za filmske in AV projekte podrobno določali postopek in dolžnosti posameznih akterjev pri pripravi investicijske dokumentacije za vključitev projektov v načrt razvojnih programov, vsebino te dokumentacije in pogoje za izplačilo predplačila.

SFC pa je med drugim priporočilo, naj določbo, da je pogoj za sklenitev pogodbe vključitev projekta v nacionalni razvojni program, vključi tudi v svoj pravilnik o izboru projektov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window