Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada določila besedilo predloga novele zakona o kmetijstvu

četrtek, 20.1.2022

Ljubljana, 20. januarja (STA) - Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga novele zakona o kmetijstvu. Spremembe se med drugim nanašajo na splošne prilagoditve za izvajanje novega strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027, novo definicijo nosilca kmetije in kmetijskega gospodarstva ter na prilagajanje in blaženje podnebnih sprememb v kmetijstvu.

V predlogu novele vlada po pojasnilih njenega urada za komuniciranje ureja pravno podlago za izvajanje skupne kmetijske politike 2023-2027 ter ureja področje sistema kontrol in kazni. Določeni so tudi organi upravljanja in upravljavska telesa za izvajanje novega strateškega načrta.

Zaradi uskladitve z evropskimi predpisi vlada v predlogu novele med drugim dopolnjuje definicijo tako nosilca kmetijskega gospodarstva kot tudi samega kmetijskega gospodarstva. Določa pogoje za prenos kmetijskega gospodarstva na novega kmeta posameznika in črta pojem namestnika kmetije, so zapisali v sporočilu za javnost.

V skladu s predpisi EU je nov obvezen element integriranega administrativnega in kontrolnega sistema, ki ga morajo vzpostaviti države članice, tudi sistem za spremljanje površin, ki ga, ob posebni ureditvi upravnega postopka, prav tako prinaša novela. Sistem omogoča redno in sistematično opazovanje, sledenje in presojo dejavnosti in praks na kmetijskih in gozdnih zemljiščih, so pojasnili na vladi. Tako bodo pridobljeni podatki za opravljanje pregledov pri izvajanju ukrepov kmetijske politike.

V povezavi s sistemom za spremljanje površin se uvaja tudi orodje za komunikacijo s strankami - Sopotnik, ki je obvezen v primerih, ko bo Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja v postopku odločanja o upravičenosti do sredstev dejansko stanje ugotavljala na podlagi podatkov, pridobljenih z uporabo sistema.

Novost so tudi pregledi s spremljanjem, ki jih države članice lahko uvedejo poleg uporabe sistema za spremljanje površin in klasičnih pregledov na kraju samem. V tem delu so predvidene tudi spremembe iz vidika poenostavitve administrativnih postopkov.

Poleg strateškega načrta skupne kmetijske politike zakon ureja pravno podlago za sprejetje akcijskega načrta za področje ekološkega kmetovanja in akcijskega načrta za delo z mladimi kmeti.

Za namen sledenja trendom prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb v kmetijstvu ter prispevku kmetijstva k obnovljivim virom energije v noveli vlada predlaga, da se najmanj vsako drugo leto pripravi novo podnebno poročilo o stanju v kmetijstvu. Prav tako se z novelo določa zbiranje in obdelava podatkov, potrebnih za oceno uspešnosti zmanjševanja emisij toplogrednih plinov, amoniaka in drugih onesnaževal zraka iz živinoreje in iz kmetijskih tal.

Za določitev glave velike živine se ureja zakonska podlaga, ker je potrebno na ravni države določiti enotno strokovno utemeljeno izhodišče za izračun koeficientov. Predlog ureja tudi področje višje sile in izjemnih okoliščin kot izjeme od pravil, naveden je tudi seznam možnih primerov višje sile in izjemnih okoliščin.

Za izvajanje neformalnega izobraževanja na področju čebelarstva bo ministrstvo za kmetijstvo naloge podelilo usposobljenemu zunanjemu izvajalcu na podlagi javnega razpisa. Izvajalec neformalnega izobraževanja bo za udeležence izvajal plačljiva neformalna izobraževanja na področju čebelarstva, udeleženci pa bodo predvsem zainteresirani čebelarji iz tujine, je v obrazložitvi predloga novele še zapisala vlada.

Na področju verige preskrbe s hrano pa so potrebne spremembe zaradi dodatnih prilagoditev pri prenosu evropske direktive o nepoštenih trgovinskih praksah med podjetji v verigi preskrbe s kmetijskimi in živilskimi proizvodi. Novela ureja tudi področje delovanja Javne agencije RS za varstvo konkurence kot nadzornega organa.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window