Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pod slovenskim predsedstvom Sveta EU dosežen začasen dogovor o uredbi e-CODEX

sreda, 8.12.2021

Bruselj, 08. decembra (STA) - Slovensko predsedstvo Sveta EU in Evropski parlament sta danes dosegla začasni dogovor o predlogu uredbe o sistemu e-CODEX. Glavni cilj sistema je omogočiti digitalizacijo čezmejnega pravosodnega komuniciranja in olajšati dostop do sodnega varstva za državljane in podjetja.

"Sodoben pravosodni sistem, ki je sposoben vzdržati v času krize, je bistvenega pomena za zagotavljanje pravice državljanov do sodnega varstva in poštenega sojenja. Današnji sporazum je pomemben korak v tej smeri," je povedal predsedujoči Svetu EU, slovenski minister za pravosodje Marjan Dikaučič, ki je v Bruslju danes sodeloval na trialogu.

Sistem e-CODEX bo postal digitalna hrbtenica pravosodnega sodelovanja EU v civilnih in kazenskih zadevah. Uredba bo zagotovila vzdržen sistem za enostavno in hitro komunikacijo pravosodnih organov v čezmejnih postopkih, je še dejal Dikaučič, ki je ob tem izrazil zadovoljstvo z doseženim kompromisnim besedilom.

Cilj digitalizacije pravosodja je olajšati dostop do sodnega varstva, izboljšati splošno učinkovitost in zagotoviti odpornost pravosodnih sistemov v času kriz, kot je pandemija covida-19.

Sistem e-CODEX je ključno tehnološko digitalno orodje za posodobitev komunikacije v okviru čezmejnega pravosodnega komuniciranja. Omogoča interoperabilnost med sistemi IT, ki jih uporabljajo pravosodni organi, in medsebojno povezavo različnih nacionalnih sistemov e-pravosodja za izmenjavo podatkov, povezanih s primeri v civilnih in kazenskih zadevah.

Ta sistem se razvija že vrsto let in ga trenutno še vedno upravlja konzorcij držav članic in drugih organizacij. Cilj kompromisnega besedila je zagotoviti trajnosten in dolgoročen pravni okvir za sistem s predajo njegovega upravljanja Evropski agenciji za operativno upravljanje obsežnih informacijskih sistemov na področju svobode, varnosti in pravice (eu-LISA), so zapisali v sporočilu Sveta.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window