Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ soglasno sprejel dopolnitev zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva

sreda, 24.11.2021

Ljubljana, 24. novembra (STA) - DZ je s 86 glasovi za in nobenim proti sprejel dopolnitev zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Zakon uvaja denarno nadomestilo za samozaposlene, družbenike gospodarskih družb in kmete v primeru okužbe s koronavirusom ali zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene.

Višina pomoči bo znašala 250 evrov za vsako odrejeno karanteno oziroma ne več kot 750 evrov v enem mesecu. Novela bo veljala tudi za nazaj, in sicer v obdobju od 1. julija dalje.

Predlagateljice LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so želele nadomestilo dohodka omenjenim skupinam zagotoviti tudi v primeru nezmožnosti opravljanja dela zaradi zaprtja mej ali zaustavitve javnega prevoza, a tak amadma ni bil sprejet.

Andreja Zabret (LMŠ) je ob tem povedala, da je bil ključni cilj novele odpraviti trenutni neenak položaj na področju pomoči določenim skupinam delavcev, ki dela ne morejo opravljati zaradi odrejene karantene.

"Zaradi vladne napake namreč samozaposleni, družbeniki in kmetje od 1. julija dalje za čas, ko so napoteni v karanteno, je v karanteno napoten njihov otrok ali dela ne more opravljati zaradi višje sile, niso upravičeni do delnega povračila za izpad prihodka," je opozorila Zabretova in poudarila, da so omenjene skupine postavljene v neenakopraven položaj v primerjavi z redno zaposlenimi delavci, ki v omenjenih primerih prejemajo nadomestilo plače.

Pojasnila je, da so predlagatelji novele zakona sprva želeli veljavnost zakona podaljšati do sredine prihodnjega leta, a so zaradi napovedanega nasprotovanja koalicije "stopili korak nazaj in podprli veljavnost do konca letošnjega leta". Po sprejetih amandmajih koalicijskih strank bo vlada sicer ukrep nadomestila lahko podaljšala za največ šest mesecev.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je pojasnil, da vlada predlogu ni namenila svoje podpore, ker ukrep ni izvedljiv z vidika državne pomoči in je pomanjkljiv v delu, ki se nanaša na zagotavljanje proračunskih sredstev, pa tudi, ker je ukrep,ki ureja to področje uvrščen v predlog novega protikoronskega zakona.

Vlada je nato dala soglasje predlogu amandmajev, po katerem povračilo izpada dohodkov ne bi bilo predvideno v primeru ustavitve
javnega prometa in zaprtja mej, dopolnitev zakona pa bi veljala do konca letošnjega in ne sredine prihodnjega leta, je povedal Vindišar. To so poslanci na glasovanju tudi potrdili.

Poslanci so že v predstavitvah stališč poslanskih skupin napovedali podporo zakonu. Izpostavljali so pomen pomoči skupinam, ki so v primeru odrejene karantene zaradi okužbe s koronavirusom trenutno prezrte.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window