Navigacija
Portal TFL

STA novice / Hiša za otroke bo začela delovati predvidoma jeseni

ponedeljek, 26.7.2021

Ljubljana, 26. julija (STA) - Javni zavod Hiša za otroke, ustanovljen na podlagi zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke, bo vrata odprl predvidoma jeseni. Na ministrstvu za pravosodje predvidevajo, da bo maja 2024, ko se bo zakon začel uporabljati v celoti, v zavodu do 10 zaposlenih. Deloval bo kot samostojni javni zavod.

Poleg strokovnih delavcev, ki bodo izvajali strokovne naloge zavoda, je predvidena še zaposlitev tehnika in osebe za organizacijsko-administrativno delo. Strokovnjak za pomoč pri zaslišanju otroka mora imeti v skladu z zakonom o slovenskem ogrodju kvalifikacij najmanj izobrazbo osme ravni psihološke ali medicinske smeri, socialnega dela ali specialnih disciplin pedagoške smeri, najmanj tri leta delovnih izkušenj z delom z otroki in opravljeno dodatno usposabljanje za izvajanje krizne podpore in psihosocialne pomoči otrokom.

Svet zavoda mora v skladu s sklepom o ustanovitvi, ki ga je vlada sprejela minuli teden, najpozneje v enem mesecu po prvi seji sprejeti statut zavoda in akt o sistemizaciji delovnih mest, v šestih mesecih pa objaviti javni razpis za imenovanje direktorja zavoda. Objave za ostali kader bodo potekale v skladu s potrebami. Premestitve iz drugih, že obstoječih javnih služb pa zaenkrat niso predvidene.

Sedež zavoda bo v Ljubljani v prostorih, ki so v lasti države. Za potrebe izvajanja zavodovih dejavnosti jih bodo preuredili predvidoma do oktobra, so navedli na pravosodnem ministrstvu.

Zavod bo namenjen celostni obravnavi otrok, udeleženih v kazenskem postopku kot žrtve, priče ali storilci kaznivih dejanj. V skladu z zakonom se sredstva za njegovo delovanje zagotovijo iz državnega proračuna in drugih virov.

V zavodu bodo v ločenem prostoru potekala zaslišanja otrok, ki se bodo začela na podlagi odredbe sodišča. Zaslišanje bodo posneli, tako da otroku ne bo treba na več zaslišanj pri različnih strokovnjakih. Prav zmanjšanje števila zaslišanj je po mnenju vlade ključ do odprave nepotrebne sekundarne viktimizacije ali stiske mladoletnika. Postopek v hiši pa vključuje tudi telesni pregled ter krizno podporo in psihosocialno pomoč.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window