Navigacija
Portal TFL

STA novice / V tožbah proti Verbundu nekatere zadeve združene, na strani države nova delovna skupina

petek, 5.3.2021

Maribor, 05. marca (STA) - Več kot osem let po obsežnih poplavah reke Drave pred slovenskimi sodišči še vedno potekajo obravnave tožb slovenskih oškodovancev proti avstrijski družbi Verbund. Na mariborskem sodišču so nekatere zadeve združili, z Verbundom se še vedno pogaja tudi država. Nedavno je bila ustanovljena nova vladna medresorska delovna skupina.

Zaradi posledic poplavljanja Drave novembra 2012 so na slovenskih sodiščih oškodovanci iz Slovenije - med njimi so posamezniki, podjetja, društva, občine, zavarovalnice in država - proti upravljavcu hidroelektrarn na reki Dravi v Avstriji, družbi Verbund, vložili okoli 80 tožb. Z njimi so od Verbunda terjali skupno za okoli 107 milijonov evrov odškodnin.

Menijo namreč, da je prav Verbund s svojim ravnanjem in upravljanjem Drave ter na njej zgrajenih akumulacij povzročil velik poplavni val, ki je prizadel prebivalce in občine domala ob celotni strugi reke Drave v Sloveniji. Velika škoda je nastala tudi v Avstriji. Verbund v postopkih pred sodišči odgovornost za nastalo škodo zavrača.

Med oškodovanci je tudi Republika Slovenija, ki je tožbo proti Verbudnu vložila zaradi škode na državni infrastrukturi, a se postopek pred mariborskim sodiščem še ni začel, saj se strani o zadevi že več let pogajata.

Na ministrstvu za okolje in prostor so za STA v zvezi s tem pojasnili, da je bila pred kratkim ustanovljena nova vladna medresorska delovna skupina, ki se je po navedbah ministrstva takoj lotila dela in stopila v stik z družbo Verbund ter nadaljevala s pogajanji. "Pogajanja še potekajo, zato jih ne moremo komentirati, prav tako ne moremo razkrivati pogajalskih izhodišč," so navedli na ministrstvu.

Pred mariborskim sodiščem, kjer je bila za danes predvidena obravnava ene od tožb preklicana, sicer poteka največ obravnav tožb zoper Verbund, ki so različno daleč. Potem ko je septembra lani sodnik Janez Žirovnik napovedal, da bo s ciljem pospešitve postopkov in zmanjšanja stroškov sojenja skušal združiti nekatere pravdne zadeve, je predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru Alenka Zadravec danes za STA pojasnila, da so bile določene zadeve združene.

Avstrijski odvetnik Franz Serajnik, ki s skupino slovenskih odvetnikov zastopa del oškodovancev iz Slovenije, pa je v zvezi z obravnavami tožb zoper Verbund povedal, da so v posameznih primerih že v fazi ugotavljanja višine odškodninskih zahtevkov, "potem ko so izvedenci ugotovili škodne vzroke na strani Verbunda".

Postopki so se lani tudi zaradi epidemije novega koronavirusa še bolj zavlekli. Bodo pa po Serajnikovih besedah kmalu spet stekle odločilne razprave, a žal ne za vse oškodovance. "Upamo na prvo sodbo v smislu oškodovancev vsaj še do jeseni tega leta," je v pisnem pojasnilu za STA navedel Serajnik. Sam "zavlačevanja s strani Verbunda" na vseh ravneh vidi kot poskus velikega izziva za pravno državo.

Kljub dolgotrajnim postopkom pa tožbam proti Verbundu zaradi poplavljanja reke Drave novembra 2012 ne grozi zastaranje, saj je bilo z vložitvijo odškodninskih tožb v roku zastaranje pretrgano.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window