Navigacija
Spoštovani, zaradi nadgradnje optičnega omrežja bo prihajalo do občasnih prekinitev v delovanju portala. Predvidene prekinitve bodo v soboto, 26.9.2020 in v nedeljo, 27.9.2020 med 10.00 in 14.00 uro. Zaradi tega bo posledično moten dostop tudi do vseh vsebin na portalu Tax-Fin-Lex. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
Portal TFL

STA novice / Sodišče EU: Prednost določenim aplikacijam pri uporabi brez koriščenja mobilnih podatkov sporna

torek, 15.9.2020

Luxembourg, 15. septembra (STA) - Ravnanje ponudnikov mobilnih telekomunikacijskih storitev, ki uporabnikom tudi po porabi vseh mobilnih podatkov v naročniškem paketu omogočajo uporabo nekaterih aplikacij brez omejitev, pri čemer ostale aplikacije omejujejo, je po odločitvi Sodišča EU v nasprotju z evropsko zakonodajo. S tem operaterji namreč kršijo načelo nevtralnosti interneta.

Kot so v obrazložitvi, objavljeni na njihovih spletnih straneh, zapisali na sodišču, takšno ravnanje operaterjev ogroža načelo internetne nevtralnosti, saj daje prednost prenosu podatkov za uporabo točno določenih storitev. To predstavlja tudi kršitev pravic uporabnikov.

Zadevo, ki predstavlja prvo razlago evropske uredbe o internetni nevtralnosti s strani Sodišča EU, je sodišče vzelo v obravnavo, potem ko je madžarski urad za medije in komunikacije operaterju Telenor naložil odpravo diskriminatorne obravnave prometa.

Med storitvami, ki jih Telenor ponuja svojim strankam, sta namreč tudi paketa s prednostnim dostopom (t. i. paketa z ničelno tarifo), za katere je značilno, da se prenos podatkov v okviru nekaterih posebnih storitev in aplikacij ne odšteje v okviru porabe količine podatkov, ki so jo kupile stranke.

Te stranke lahko po porabi te količine podatkov še naprej brez omejitev uporabljajo te posebne aplikacije in storitve, medtem ko se za preostale razpoložljive aplikacije in storitve uporabijo ukrepi onemogočanja ali upočasnjevanja prometa.

Kot je poudarilo sodišče, ponujanje takšnih paketov daje prednost nekaterim ponudnikom storitev, ostali pa tvegajo slabše rezultate. Več kot je naročnikov takšnih paketov, večje je po navedbah sodišča tveganje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window