Navigacija
Spoštovani, zaradi nadgradnje optičnega omrežja bo prihajalo do občasnih prekinitev v delovanju portala. Predvidene prekinitve bodo v soboto, 26.9.2020 in v nedeljo, 27.9.2020 med 10.00 in 14.00 uro. Zaradi tega bo posledično moten dostop tudi do vseh vsebin na portalu Tax-Fin-Lex. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
Portal TFL

STA novice / Po rebalansu za MNZ 40 milijonov evrov več, za javno upravo osem manj

torek, 15.9.2020

Ljubljana, 15. septembra (STA) - Parlamentarni odbor za notranje zadeve se je danes kot zainteresirano delovno telo seznanil s predlogom rebalansa proračuna za letos za ministrstvi za notranje zadeve ter za javno upravo. Ministrstvu za notranje zadeve predlog rebalansa prinaša dodatnih 40 milijonov evrov, javni upravi pa jemlje osem milijonov evrov.

Po rebalansu bo ministrstvu za notranje zadeve na voljo 449,31 milijona evrov, medtem ko je prvotni proračun za letošnje leto predvideval 408,93 milijona evrov sredstev za resor.

Spremembe, ki jih ministrstvu za notranje zadeve prinaša rebalans, so precej posledica epidemije novega koronavirusa, je izpostavil minister Aleš Hojs. Na ministrstvu so morali znižati predvidena sredstva za nekaj investicij. Ker v času epidemije ni bilo potovanj, so se malenkostno znižali stroški priprav na predsedovanje Slovenije EU v prihodnjem letu.

Kot je nanizal minister za notranje zadeve, bodo 2,8 milijona evrov namenili obmejnim občinam za pokritje investicij, ki so posledica povečanega nezakonitega toka migrantov čez mejo, na primer za obnovo cest ali postavitev javne razsvetljave. Dodatnih 19 milijonov evrov bo namenjenih za področje javnega reda in miru, splošne varnosti in premoženja, 20 milijonov evrov za izplačilo dodatkov za delo med epidemijo zaposlenim v policiji in na ministrstvu, in sicer tako dodatkov, ki jim pripadajo po kolektivni pogodbi za javni sektor kot po protikoronski zakonodaji.

Zmanjšujejo se sredstva za kriminalistično policijo. Kot je pojasnil Hojs, predvsem na račun neuspešnosti nekaterih javnih razpisov. Tako ne bodo nabavili vseh načrtovanih vozil niti ne bo posodobitve komunikacijskega sistema Tetra ne računalniških sistemov.

Dodatnih 3,9 milijona evrov za zdaj ne bodo porabili zaradi zamika projekta Entry Exit, v katerem bi Slovenija kot članica ob schengenski meji morala nabaviti poseben informacijski sistem. Kot je danes pojasnil Hojs, so Evropsko komisijo prosili za proučitev smiselnosti tega projekta, glede na to, da je sosednja Hrvaška sredi pogajanj za vstop v Schengen in bi bilo tako kmalu bolj smiselno, da ta informacijski sistem kupi Hrvaška in ne Slovenija.

Ministrstvo za javno upravo se bo moralo po rebalansu odpovedati dobrim osmim milijonom evrov proračuna. Kot je pojasnil minister Boštjan Koritnik, namesto 139,55 milijona evrov jim bo po rebalansu na voljo 131,81 milijona evrov. Tudi tak proračun omogoča, da bodo izpolnili vse zakonske zahteve in skrbeli za stvarno premoženje ter komunikacijsko infrastrukturo, pravi Koritnik.

Za delo upravnih enot bo do konca leta namenjenih 6,1 milijona evrov več, sedmim milijonom evrov sredstev pa se bodo odpovedali na račun nekaterih projektov, ki bodo izvedeni z zamikom. Kot je dejal Koritnik, je prav epidemija novega koronavirusa nekatere zadeve časovno zamaknila.

Po besedah Koritnika je ministrstvo za finance pokazalo izjemen posluh za digitalizacijo in potrebe, ki jih je razgalila epidemija covida-19. "Niti enega programa nismo opustili, vse bo izvedeno, vsi so kvečjemu časovno zamaknjeni. Prioritete so določale okoliščine, nismo si jih sami izbirali," je dejal Koritnik. Tako bodo na primer 17 milijonov evrov namenili za postavljanje odprtega širokopasovnega omrežja na območjih, kjer telekomunikacijski operaterji ne vidijo ekonomskega interesa za to.

Več sredstev bodo po besedah ministra namenili tudi izobraževanju javnih uslužbencev in za kadrovske okrepitve, usposabljanja so se namreč pokazala za še bolj nujna prav v času epidemije. Načrtujejo tudi nadgradnje sistemov eUprave in eJavnega naročanja. Koritnik je kot prioriteto izpostavil tudi poenotenje nekaterih javnih evidenc. Z ministrom za notranje zadeve bi si kot racionalno rešitev želela na primer uvedbo enotne kartice za osebno in zdravstveno izkaznico. Za težavo se je izkazalo vprašanje, kdo bo upravljavec podatkov zaradi potrebe po varstvu zasebnosti.

Poslanci SD, Levice in LMŠ Predrag Bakovič, Bojana Muršič, Boštjan Koražija in Nik Prebil so od Hojsa želeli zagotovilo, da zmanjšanje sredstev za področje kriminalistične policije ne bo vplivalo na kakovost postopkov preiskovanja kriminalitete. Hojs je zatrdil, da nobena od stvari, ki so jo zdaj izvzeli iz proračuna, ne bo ostala neizvedena. Nakup vozil za policijo so prestavili v prihodnje leto.

Ob tem je opozoril, da so problem neuspešni postopki javnih naročil. Razpis za komunikacijski sistem policije Tetra, vreden sedem milijonov evrov, se je vlekel štiri leta in bil na koncu neuspešen. Nekateri ponudniki vozil so na razpisu za policijo za vozila, ki na trgu stanejo 30.000 evrov, zahtevali 35.000 evrov. Kot je napovedal Hojs, bodo naredili drugačen razpis, da ponudniki ne bodo imeli več možnosti "norčevati se iz naročnika".

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je sicer ocenila, da ima letošnji rebalans proračuna velike poudarke na socialni politiki. "V opoziciji so se morali zelo mučiti, da so iskali vejice in pike, kjer bi lahko ta rebalans opisali kot slab. Pa to ni. Je dober," je ocenila.

Odbor o predlogih proračunov ni glasoval, saj ju je obravnaval le kot zainteresirano delovno telo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window