Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 28.5.2020

Ljubljana, 28. maja (STA) - Vlada je na današnji seji dodatno zrahljala odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ponovno bodo med drugim lahko odprti vsi hoteli. Družbi 2TDK je odobrila stomilijonsko zadolžitev, zaradi epidemije novega koronavirusa pa je sprejela spremembe več uredb s področja kmetijstva.

V ponedeljek, 1. junija, bodo lahko vrata ponovno odprli nastanitveni obrati z več kot 30 sobami, vlada je sklenila sprostiti tudi delovanje zdravilišč, velnes in fitnes centrov ter bazenov. Še naprej ostajajo zaprti diskoteke in nočni klubi, prav tako ob nedeljah in praznikih še ne bo mogoče po nakupih v trgovine.

Vlada je izdala odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pri reji drobnice zaradi epidemije covida-19, za kar je v proračunu predvidenih 870.000 evrov sredstev. Ker zaradi epidemije ovčjega in kozjega mesa ni bilo mogoče prodati, je sektor utrpel najmanj 20-odstotni izpad dohodka, so izračunali na kmetijskem ministrstvu.

Vlada je izdala spremembe uredbe o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2020, in sicer je podaljšala rok za spremembo zbirne vloge z 31. maja na 30. junij, posledično se podaljšajo tudi nekateri drugi roki. Določeno je tudi, da se aktivnosti in ukrepi za zamejitev širjenja novega koronavirusa štejejo za višjo silo.

Zaradi izrednih razmer, povezanih z epidemijo covida-19, je vlada izdala še več sprememb uredb s področja kmetijstva: uredbe o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje, plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami, o shemah neposrednih plačil ter o ukrepu dobrobit živali iz programa razvoja podeželja.

Za potrebe izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka študentom višjih šol je vlada iz sredstev splošne proračunske rezervacije prerazporedila na račun ministrstva za izobraževanje, znanost in šport 150.000 evrov.

Družbi 2TDK je vlada dala soglasje za najem 20-letnega posojila v višini 112,5 milijona evrov, s katerim bo financirala izgradnjo drugega tira železniške proge Divača - Koper. Za zavarovanje posojila bo dano državno poroštvo.

Vlada je potrdila predlog novele zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, s katero se v slovenski pravni red prenaša najnovejša evropska direktiva s tega področja. Ta je bila sprejeta zaradi novo nastajajočih trendov in uporabe sodobnih tehnoloških rešitev za namene pranja denarja in financiranja terorizma.

Vlada se je seznanila s poročilom varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano za leto 2019. Med poglavitnimi ugotovitvami iz poročila so na kmetijskem ministrstvu navedli, da je od pridelovalca do potrošnika vzpostavljen ustrezen nadzor, potrošnik pa da lahko zaupa slovenskim prehranskim proizvodom. Varuh je zaznal posamezna nedovoljena ravnanja, se pa pri tem sooča s težavami zaradi ureditve področja poslovnih skrivnosti.

Vlada je dokončno razveljavila vladni sklep iz oktobra 2007, po katerem naj bi se ljubljansko potniško postajo že najpozneje pred desetimi leti dogradilo v javno-zasebnem partnerstvu s holdingom Trigranit. Za vodenje projekta je danes imenovala državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Blaža Košoroka, ta pa mora informacijo o nadaljevanju projekta pripraviti v 30 dneh.

Vlada se je seznanila s poročilom o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta Slovenija - dežela zagonskih podjetij v letu 2019. Seznanila se je tudi s poročilom o zaznanih ovirah skupnosti startupov.

Občina Hoče-Slivnica, na katere območju je avstrijski investitor Magna Steyr postavil tovarno, pred tem pa je od gospodarskega ministrstva za vzpostavitev proizvodne cone prejela 10 milijonov evrov, bo del kupnine od prodaje zemljišč vrnila v državni proračun. Vlada je pogodbo o vračilu dela denarnih sredstev sklenila danes, gre pa za 320.330 evrov, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Vlada se je seznanila z mnenjem urada za nadzor proračuna o izpolnjevanju zagotovil akreditacije sistema za operativni program izvajanja evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. V njem je zapisano, da služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter finančno ministrstvo izpolnjujeta merila za imenovanje ob akreditaciji sistema.

Vlada je sprejela stališče do predloga sklepa Evropskega parlamenta in Evropskega sveta o zagotavljanju makrofinančne pomoči partnericam v okviru širitvene in sosedske politike v zvezi s pandemijo covida-19. Slovenija sklepu ne nasprotuje, v kolikor bodo partnerice izpolnjevale ustrezne pogoje.

Na opozorilo zagovornika načela enakosti, da je zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev diskriminatoren do tuji kreditojemalcev, ki živijo in delajo v Sloveniji, je vlada odgovorila, da izključitev tujcev iz interventnega ukrepa ni v nasprotju z ustavo.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window