Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo za finance: Razlike v dohodkih so nizke, socialni indikatorji se izboljšujejo

četrtek, 27.2.2020

Ljubljana, 27. februarja (STA) - Poročilo o Sloveniji, ki ga je v sklopu procesa evropskega semestra v sredo objavila Evropska komisija, po mnenju ministrstva za finance vsebuje več spodbudnih podatkov, tako na makroekonomski ravni kot pri izpolnjevanju ciljev trajnostnega razvoja. Izpostavili so, da so razlike v dohodkih nizke, socialni indikatorji pa se izboljšujejo.

Komisija je v sredo opozorila, da so bili v Sloveniji napori za sprejem reform, ki bi naslovili izzive starajočega se prebivalstva, zelo omejeni. Izzivi Slovenije, povezani s staranjem prebivalstva in produktivnostjo, ostajajo enaki kot v preteklih letih.

Na novo so naslovljene prioritete in izzivi prehoda v podnebno nevtralno družbo. "Na srednji rok je treba po našem mnenju zagotoviti ustrezno prepletenost ekonomske in fiskalne politike, tako da ne bi novih prioritet oziroma potreb pokrivali na račun krčenja denarja za investicije, ki so ključni dejavnik spodbujanja gospodarskega razvoja," so pojasnili za STA.

Dodali so, da si v okviru svojih pristojnosti prizadevajo za zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti javnih financ na način, ki ne bi zavrl gospodarske aktivnosti, in za spodbudnejše davčno okolje, v stikih z drugimi pristojnimi ministrstvi pa poudarjajo tudi nujnost izvedbe strukturnih reform.

"Ob tem opozarjamo, da je treba pri pripravi in sprejemanju ukrepov v okviru različnih politik - davčne, socialne, pokojninske, zdravstvene in podobnih - ki so med seboj zelo povezane, upoštevati tudi zagotavljanje trdnega in stabilnega sistema javnih financ.

Komisija v poročilu ugotavlja, da slovensko gospodarstvo še vedno beleži višjo rast, kot znaša povprečje območja evra, čeprav je napovedana rast nižja kot v preteklih letih. Razmere na trgu dela se še naprej izboljšujejo, in sicer s povečevanjem stopnje zaposlenosti in zniževanjem tako stopenj brezposelnosti kot tudi dolgotrajne brezposelnosti na rekordno nizke ravni. "Veseli nas tudi, da Slovenija nima makroekonomskih neravnovesij in da ni bila vključena v poglobljen pregled ugotavljanja tovrstnih neravnovesij," so zapisali na ministrstvu.

Priznavajo pa, da so bili lani napori za sprejem reform, ki bi naslovili izzive starajočega se prebivalstva, zelo omejeni. Poročilo ugotavlja, da je Slovenija naredila omejen napredek pri sprejemanju pokojninske in zdravstvene reforme, medtem ko pri vzpostavitvi sistema dolgotrajne oskrbe ni nobenega napredka.

Ministrstvo za finance, kot omenjeno, pri tem izpostavlja, da je treba pri pripravi in sprejemanju ukrepov v okviru različnih politik (davčne, socialne, pokojninske, zdravstvene in podobnih), ki so med seboj izredno povezane, upoštevati tudi zagotavljanje trdnega in stabilnega sistema javnih financ.

Poročilo tudi ugotavlja, da ogljična intenzivnost gospodarstva ostaja visoka in da Slovenija nima celovite strategije za prilagajanje na podnebne spremembe.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window