Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pripravljene rešitve za identifikacijo pri e-poslovanju

četrtek, 27.2.2020

Ljubljana, 27. februarja (STA) - Ministrstvo za javno upravo je pripravilo in objavilo osnutek zakona o elektronski identiteti in storitvah zaupanja, ki prinaša možnost pridobitve enotne nacionalne elektronske identitete. Ta bo državljanom doma in sicer v EU omogočila identifikacijo pri vseh postopkih, ki se izvajajo na elektronski način, so sporočili z ministrstva.

Kot so tudi pojasnili na ministrstvu, bo enotno nacionalno elektronsko identiteto državljanom država izdala na enem ali več sredstvih elektronske identifikacije.

Poleg tega osnutek zakona po njihovih besedah skladno z uredbo EU zagotavlja pravno ureditev za področje storitev zaupanja, "ki predstavljajo osnovne gradnike za izvajanje e-poslovanja fizičnih in pravnih oseb v EU".

Na ministrstvu so prepričani, da bo mogoče na podlagi zakona vzpostaviti varnejše, interoperabilno in pravno poenoteno e-poslovanje na celotnem notranjem trgu EU.

"Slednje predstavlja ključen pogoj informatizacije oziroma digitalizacije celotnega poslovanja, kar posledično prinaša lažje in enostavnejše poslovanje posameznikom, hkrati pa učinkovitejše in bolj konkurenčno poslovanje gospodarstva," so poudarili.

Opozorili so še, da osnutek v povezavi s trenutnim osnutkom zakona o osebni izkaznici predvideva, da se osebna elektronska identiteta lahko zapiše tudi na novo biometrično osebno izkaznico, kar bo omogočilo, da državljani to uporabljajo za osebno identifikacijo tako v fizičnem kot tudi v elektronskem svetu na celotnem področju EU.

Kot je razvidno iz osnutka zakona, so na ravni EU nekatere države že priglasile svoje sheme elektronske identifikacije za čezmejno poslovanje.

Nemčija, Italija, Španija, Luksemburg, Hrvaška, Estonija, Portugalska, Belgija, Češka, Slovaška in Latvija so za čezmejno priznavanje v okviru svojih shem
elektronske identifikacije priglasile kot sredstva elektronske identifikacije svoje elektronske osebne izkaznice. Italija, Združeno kraljestvo, Nizozemska in Latvija so priglasile tudi sheme, ki vključujejo sredstva zasebnega sektorja. Estonija, Belgija, Portugalska in Latvija so priglasile sheme s sredstvi, izdanimi na drugih tehnoloških rešitvah, npr. mobilnih. Portugalska, Danska, Litva in Nizozemska pa so v fazi priglasitve svojih oziroma dodatnih shem.

S sredino objavo osnutka zakona je stekla tudi javna obravnava; trajala bo do 30. marca.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window