Navigacija
Portal TFL

STA novice / EU bo prepovedala uvoz sadja s sledovi klorpirifosa

torek, 18.2.2020

Bruselj, 18. februarja (STA) - Članice EU so danes dosegle soglasje o prepovedi uvoza sadja, na katerem so sledovi pesticida klorpirifos. Pred dokončno prepovedjo bo veljalo trimesečno prehodno obdobje, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Uporaba klorpirifosa in klorpirifosmetila je na evropskem trgu po odločitvi Evropske komisije prepovedana od januarja.

Poleg uvoženega sadja bo prepovedana tudi prodaja ostalega sadja, na katerem je mogoče zaznati klorpirifos. Po navedbah dpa so njegovi sledovi sicer predvsem na uvoženem sadju.

Že avgusta lani je Evropska agencija za varnost hrane (Efsa) sporočila, da pesticida ne izpolnjujeta standardov EU za obnovitev dovoljenja za uporabo, saj imata lahko negativne učinke na zdravje ljudi.

Pesticida povzročata zlasti poškodbe dednega materiala ter delujeta toksično na živčni sistem. Uporaba pesticida ima lahko po ugotovitvah Efse genotoksične in nevrološke učinke na razvoj otrok, kar potrjujejo epidemiološki podatki. Vrednosti, do katere je izpostavljanje pesticidu še varno, ni mogoče določiti, so lani pojasnili v agenciji.

Uporabo izdelkov, ki vsebujejo klorpirifos, je sicer že pred tem prepovedalo osem držav EU, prepovedani pa so tudi v skoraj celotni ZDA.

Presežne vrednosti klorpirifosa so doslej zaznali tudi v hrani, uvoženi v Slovenijo, je junija lani poročal spletni portal Oštro.si. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v Sloveniji v šestih letih odkrila 165 vzorcev živil, ki so vsebovali ta insekticid. Z izjemo štirih vzorcev je bil pri vseh drugih sicer prisoten pod predpisanimi mejnimi vrednostmi.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window