Navigacija
Portal TFL

STA novice / Novembrska seja DZ v znamenju proračuna in ponovnega odločanja po treh vetih DS

petek, 8.11.2019

Ljubljana, 08. novembra (STA) - Državni zbor bo predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti sprejemal na redni novembrski seji, ki se bo začela 18. novembra. Na njej bodo poslanci po vetu državnega sveta tudi ponovno odločali kar o treh zakonskih besedilih, najbolj negotova pa je usoda zakona, ki ukinja dodatek za delovno aktivnost.

Kolegij predsednika DZ je danes določil dnevni red novembrskega zasedanja, na katerem poslance čaka nekaj pomembnih odločitev.

Med njimi so proračunski dokumenti. Vlada je namreč v sredo v DZ vložila dopolnjena predloga proračunov, v katerih je upoštevala opozorila, izražena oktobra na sejah delovnih teles DZ, kot tudi opozorila fiskalnega sveta glede upoštevanja finančnih učinkov posameznih ukrepov, ki so bili sprejeti potem, ko sta bila prvotna predloga proračunov že v zakonodajnem postopku. Tako je upoštevala paket davčnih sprememb, ki jih je DZ sprejel na oktobrski seji.

Še pred sejo DZ imajo poslanci in poslanske skupine do 13. novembra čas za vlaganje dopolnil, 15. novembra pa bo vse skupaj obravnaval odbor DZ za finance.

Po prekinitvi sporazuma o sodelovanju med vladno koalicijo in Levico je sicer sprejem proračunov ključnega pomena za nadaljnje delo vlade. Tudi premier Marjan Šarec je večkrat povedal, da bo njegova vlada padla, če proračuna ne bosta izglasovana. Potrebno podporo proračunu naj bi sicer zagotovila opozicijska SNS, pri čemer Šarec poudarja, da vlada ni odvisna le od glasov te stranke, pač pa od glasov vseh poslancev.

Poleg proračunskih dokumentov poslance na novembrski seji čaka še ponovno odločanje kar o treh zakonskih besedilih, na katera je državni svet izglasoval odložilni veto.

Najbolj negotova je usoda novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, s katero želi vlada ukiniti dodatek za delovno aktivnost. Takšno rešitev so predlagali na ministrstvu za delo z argumentom, da dodatek nima enakega učinka kot ob uvedbi leta 2012 in ljudi ne spodbuja k zaposlovanju.

Sprejemanje zakonske novele so spremljale glasne kritike nevladnih organizacij in sindikatov, v DZ pa so ji nasprotovali v Levici in SD. Tudi državni svetniki so ocenili, da bi ukinitev dodatka vodila v poslabšanje socialnega in materialnega položaja upravičencev, in izglasovali veto. Za ponovni sprejem novele v DZ bo tokrat potrebnih najmanj 46 glasov, glede na to, da je prvič zanjo glasovalo le 34 poslancev, pa je vnovična potrditev predloga pod vprašajem.

Več možnosti, da bo prestala ponovno odločanje, ima novela zakona za uravnoteženje javnih financ, saj je ob prvem glasovanju zanjo glasovalo 55 poslancev, proti pa so bili trije.

Predlog, ki so ga vložili poslanci Levice, sicer zvišuje minimalno urno postavko za študentsko delo na 5,4 evra bruto. Večina državnih svetnikov, ki so izglasovali veto, pa je menila, da prinaša preveliko podražitev študentskega dela, ki bi lahko privedla ne le do zmanjševanja obsega omenjenega dela, temveč tudi do njegove dejanske ukinitve.

Tretji zakon, na katerega je državni svet izglasoval veto, pa je zakon o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Ta naj bi v skladu z odločbo ustavnega sodišča odpravil pomanjkljivosti sodnega varstva vlagateljev v podrejene obveznosti in delnice bank pred uvedbo izrednih ukrepov v letih 2013 in 2014.

Državni svetniki so predlogu očitali, da postopka pravnega varstva nekdanjih imetnikov podrejenih obveznosti bank ne ureja ustrezno. Ob prvem odločanju je svoj glas predlogu namenilo 46 poslancev, torej ravno toliko, kot je potrebnih za ponovno izglasovanje zakona.

Poleg dnevnega reda novembrske seje je kolegij predsednika DZ danes določil tudi terminski program dela za december. Nanj so uvrstili tudi predlog Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je bil po dogajanju na odboru za zdravstvo povod za prekinitev sporazuma med vladno koalicijo in Levico. Po prekinitvi obravnave predloga je sicer iz izjav predstavnikov Levice in LMŠ razbrati, da ne izključujejo povsem dodatnih pogovorov ali dopolnil k predlogu, a kot kaže, glede načina preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja ostajajo vsak na svojem bregu.

Sprva je bilo predvideno, da bi DZ na decembrski seji obravnaval tudi novelo zakona o državnem svetu in dopolnitve zakona o mednarodni zaščiti, a je predstavnica zakonodajno-pravne službe danes opozorila, da gre za zahtevno materijo, zato služba potrebuje več časa za pripravo mnenja. Oba zakonska predloga je nato kolegij uvrstil na terminski program dela DZ za januar.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window